Καθηλωμένη στο βάθρο μιας ετερόκλητης αυτοδικίας

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 18:58
UPD:11/05/2013 05:41

Βασισμένη στην τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και στις τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων, η παράσταση «Pedestal» είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Carnage» (Σφαγή).

A- A A+

Χαμένη ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, μία τραγική ηρωίδα περιμένει με λαχτάρα έναν εκδικητή, για να κάνει αυτό που εκείνη δεν τολμά και να τη λυτρώσει από τη θλιβερή ζωή της.
Συνδέοντας τον κόσμο της τραγωδίας με την καθημερινή ζωή, η παράσταση «Pedestal» (Βάθρο) της θεατρικής ομάδας Helter Skelter Company παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 10 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ.

Βασισμένη στην τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και στις τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων, η παράσταση «Pedestal» - μετά την επιτυχημένη παράσταση «Venison» (Κρέας από κυνήγι) - είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Carnage» (Σφαγή), η οποία αποτελεί μια ελεύθερη απόδοση της τριλογίας του Αισχύλου, «Ορέστεια».

Η ακραία δικαιοσύνη είναι και ακραία αδικία

Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμπνέεται από τον μύθο της Ηλέκτρας, δύο παράλληλοι κόσμοι ξεδιπλώνονται, εκεί όπου το ρεαλιστικό συνυπάρχει με το φανταστικό.

Η τραγική πραγματικότητα μίας κόρης που φροντίζει τη βαριά άρρωστη μητέρα της, η οποία υποφέρει από φρικτούς πόνους, την ωθεί να δημιουργήσει ένα νοερό καταφύγιο. Μην μπορώντας να απομακρυνθεί από την οικογενειακή εστία,  υποτάσσεται στη μοίρα της και επινοεί μια προσωπική πίστη, προκειμένου να υπερβεί την αδυναμία της. Έτσι, χτίζει μέσα της έναν δικό της κόσμο, πιστεύοντας ότι μια μέρα θα έρθει κάποιος που θα τη σώσει από την αφόρητη ζωή της. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τον περιμένει.

Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμπνέεται από τον μύθο της Ηλέκτρας, δύο παράλληλοι κόσμοι ξεδιπλώνονται, εκεί όπου το ρεαλιστικό συνυπάρχει με το φανταστικό.

Βλέποντας τον εαυτό της σαν όργανο μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί το ανώτερο σχέδιο του φόνου, της θυσίας της μητέρας, η θηλυκή και η αρσενική της υπόσταση συμπορεύονται, μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στη σύγκρουση.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνικός χώρος – κείμενο - σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, συνεργασία στη δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνικά - κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, κίνηση: Χαρά Κότσαλη, σχεδιασμός - σύνθεση ήχων: Αντώνης Μόρας, σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, βίντεο - σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Κωνσταντίνος Χαïδαλής, γλυπτική: Κατερίνα Ανδρέου, φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα, βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Γεωργιάδου, βοηθός σκηνογράφου: Εύα Δημοπούλου. Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Υπόγειο γκαράζ, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ: κανονικό, 10 ευρώ: φοιτητικό, κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ),  Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Πολιτισμού, Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου), Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), ΑμΕΑ, άνω των 65. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραίας και Αγ. Παρασκευής), αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00) και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.mcf.gr.

 

Προτεινόμενα για εσάς