Ιράκ: «Δεν είναι ευπρόσδεκτο το PKK» το μήνυμα της Βαγδάτης

Εν όψει της υποχώρησης των κούρδων ανταρτών στο ιρακινό τμήμα του Κουρδιστάν
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 19:25
UPD:21:00
EPA/FIRAT NEWS AGENCY/HANDOUT

Οι πρώτοι κούρδοι αντάρτες αναμένονται στις βάσεις του PKK στα όρη Καντίλ του βορείου Ιράκ εντός της επόμενης εβδομάδας.

A- A A+

Το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί ένοπλες ομάδες εντός του ιρακινού εδάφους έστειλε στο Κόμμα των Κούρδων Εργατών (PKK) η κυβέρνηση της Βαγδάτης, την στιγμή κατά την οποία οι μαχητές του τελευταίου αρχίζουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία προς το βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Η Βαγδάτη, ωστόσο, δεν ασκεί πραγματικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο διοικείται από τους Κούρδους του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και PKK, οι μαχητές του κόμματος θα αποχωρήσουν από το έδαφος της Τουρκίας προς τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές του Ιράκ, όπου και διατηρούν βάσεις.

Η υποχώρηση έχει διαταχθεί από τον Απρίλιο με εντολή του εκτελούντος χρέη αρχηγού του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, μετά και από σχετική παραίνεση του καταδικασμένου σε ισόβια δεσμά, κρατούμενου ηγέτη του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι πρώτοι κούρδοι αντάρτες αναμένονται στις βάσεις του κόμματος στα όρη Καντίλ του βορείου Ιράκ εντός της επόμενης εβδομάδας.

Την υποχώρηση θα επιβλέπουν από την τουρκική πλευρά η υπηρεσία πληροφοριών MIT και από την ιρακινή, οι αρχές των Κούρδων του Ιράκ.

Πέραν του ελέγχου τον οποίο ασκεί στα σύνορα με την Τουρκία, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του βορείου Ιράκ υπερασπίζεται ως απροσπέλαστη και την εσωτερική γραμμή η οποία την χωρίζει από την υπόλοιπη χώρα.

«Η ιρακινή κυβέρνηση δεν δέχεται την είσοδο στην χώρα ένοπλων ομάδων οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα του Ιράκ ή γειτονικών κρατών», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η Βαγδάτη τονίζει ωστόσο ότι υποστηρίζει μια πολιτική διευθέτηση της 29χρονης σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και των κούρδων αποσχιστών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή