Τουρκία: «Άρχισε η αποχώρηση» των κούρδων ανταρτών

Θα διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 15:04
UPD:15:12
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Την αποχώρησή τους από το έδαφος της Τουρκίας προς το βόρειο τμήμα του Ιράκ έχουν αρχίσει από σήμερα οι αντάρτες του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (PKK), σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

«Γνωρίζουμε ότι έχει αρχίσει ήδη η μετακίνησή τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τούρκος πολιτικός φιλοκουρδικής κατεύθυνσης.

Το κουρδικό αυτονομιστικό κόμμα είχε ανακοινώσει εντός του Απριλίου ότι η απόσυρση των ανταρτών του θα άρχιζε εντός του Μαΐου.

Η αποχώρηση αναμένεται να θέσει τέλος σε μια 29χρονη ένοπλη σύγκρουση των ανταρτών με το τουρκικό κράτος, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Ο συμπρόεδρος, μαζί με τον κ. Ντεμιρτάς, του φιλοκουρδικού τουρκικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Γκουλτάν Κιζινάκ, δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Associated Press ότι μια πρώτη ομάδα μαχητών έχει πάρει ήδη τον δρόμο προς τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το κόμμα του καταδικασμένου σε ισόβια στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτζαλάν, θεωρείται ότι διαθέτει μάχιμη δύναμη περίπου 2.000 ανδρών εντός του εδάφους της Τουρκίας.

Η πλήρης απόσυρσή τους πιθανόν να χρειάζεται έως και τέσσερις μήνες.

Η αποχώρησή τους αναμένεται να λάβει χώρα με πεζοπορία έως τις βάσεις τους στα όρη Καντίλ του Ιράκ.

Ο κ. Οτζαλάν είχε διατάξει την αποχώρηση από τα τέλη Μαρτίου, σαν μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του PKK και της Άγκυρας.

Εκπρόσωπος του παράνομου στην Τουρκία κουρδικού κόμματος δήλωσε επίσης στην κουρδική εφημερίδα Hawlati ότι 200 έως και 500 αντάρτες έχουν ήδη αρχίσει την απόσυρσή τους την Τετάρτη.

Θα εγκαταλείψουν, όπως είπε, τις επαρχίες Σεμντινλί και Σιρνάκ «σε τρία μέτωπα».

Οι μαχητές του PKK, ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαμαρτύρονται ήδη ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα με το Ιράκ και ότι η τουρκική αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις κατόπτευσης.

Ο τουρκικός στρατός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η μάχη εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας συνεχίζεται».

Ο ασκών χρέη αρχηγού του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο ότι κάθε επίθεση στους αντάρτες θα τύγχανε απάντησης και θα σταματούσε πάραυτα την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στους αντάρτες από το στρατό ενόσω εκείνοι υποχωρούν.

Ο κ. Ερντογάν έχει σημειώσει, ωστόσο, ότι η κατάθεση των όπλων είναι το κλειδί για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή