Ιερουσαλήμ: Σύλληψη και απελευθέρωση ισλαμιστή κληρικού

Αιτία χθεσινές αναταραχές στην Παλαιά Πόλη
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 17:41
UPD:18:10
EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Ο μουφτής της Ιερουσαλήμ αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη το απόγευμα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στη σύλληψη και στη συνέχεια στην απελευθέρωση υψηλόβαθμου μουσουλμάνου κληρικού της Ιερουσαλήμ προχώρησε την Τετάρτη η ισραηλινή αστυνομία, λόγω ταραχών οι οποίες συνέβησαν την Τρίτη γύρω από ιερό χώρο της πόλης, ο οποίος αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των διάφορων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, ο μουφτής της Ιερουσαλήμ αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη το απόγευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Προηγήθηκε, ωστόσο, εξάωρη ανάκρισή του από τις αρχές του Ισραήλ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισραήλ: Ένταση προκάλεσε η σύλληψη του Παλαιστίνιου μουφτή

Επί έξι ώρες ανέκριναν οι ισραηλινές αρχές τον Παλαιστίνιο μουφτή της Ιερουσαλήμ, με αφορμή τις ταραχές που ξέσπασαν την Τρίτη στο τέμενος Αλ-Άκσα. Η αστυνομία άφησε ελεύθερο τον Μοχάμεντ Χουσέιν, χωρίς τελικώς να του απαγγείλει κατηγορίες για τα επεισόδια, που ξεκίνησαν όταν ένας Άραβας επιχείρησε να μπει στο τέμενος χωρίς ταυτότητα και εξελίχθηκαν σε εκσφενδονισμούς καρεκλών, κυρίως εναντίον Εβραίων. Η είσοδος Εβραίων στο Όρος του Ναού θεωρείται προσβολή για τους Παλαιστίνιους. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε καταδικάσει τη σύλληψη του μουφτή. Ενώ η Βουλή της Ιορδανίας ζήτησε από την κυβέρνηση να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη. Το επεισόδιο συνέπεσε με τον εορτασμό της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί την επέτειο της κατάκτησης από το Ισραήλ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η πορεία σημαδεύτηκε από μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Εβραίους και Παλαιστινίους και οι αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις.

Στον ιερό τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους χώρο στην Παλιά Ιερουσαλήμ, στεγάζεται το συγκρότημα του μουσουλμανικού ναού του Αλ Ακσά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισραήλ: Συνελήφθη ο Παλαιστίνιος μουφτής

Συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές ο Παλαιστίνιος μουφτής της Ιερουσαλήμ, με αφορμή τις χθεσινές ταραχές στο τέμενος Αλ-Άκσα. Η αστυνομία θεωρεί τον Μοχάμεντ Χουσέιν ύποπτο για ανάμιξη στις ταραχές, που ξεκίνησαν όταν ένας Άραβας επιχείρησε να μπει στο τέμενος χωρίς ταυτότητα και εξελίχθηκαν σε εκσφενδονισμούς καρεκλών, κυρίως εναντίον Εβραίων. Η είσοδος Εβραίων στο Όρος του Ναού θεωρείται προσβολή για τους Παλαιστίνιους. Το επεισόδιο συνέπεσε με τον εορτασμό της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί την επέτειο της κατάκτησης από το Ισραήλ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για το φόβο συγκρούσεων. Έντονα αντέδρασε στις εξελίξεις η Βουλή της Ιορδανίας, που αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνοι καταδίκασαν την κράτηση του μουφτή, ενώ το κοινοβούλιο της Ιορδανίας, σε μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να απελάσει τον πρέσβη του Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή