Κινήσεις του BitTorrent προς «νομιμοποίηση»

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 13:43
UPD:15:58
BitTorrent Bundle

Το BitTorrent Bundle πρόκειται για ένα νέο torrent format, το οποίο δεν «περιέχει» απλά δωρεάν υλικό, αλλά λειτουργεί και ως «πύλη πρόσβασης» σε επιπλέον υλικό, δίνοντας στους δημιουργούς την ευκαιρία να μοιράσουν οι ίδιοι τη δουλειά τους, επωφελούμενοι από την απήχηση που έχουν στο ευρύ κοινό, πέρα από τις «συμβατικές» μεθόδους.

A- A A+

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν το BitTorrent, το γνωστό πρωτόκολλο διαμοιρασμού μεγάλων αρχείων μέσω του Ίντερνετ. Αν και είναι περισσότερο γνωστό ως «συνώνυμο» της πειρατείας υλικού στο Διαδίκτυο, πλέον γίνονται κάποιες κινήσεις με σκοπό τη «νομιμοποίησή» του, όπως το BitTorrent Bundle. Πρόκειται για ένα νέο torrent format, το οποίο δεν «περιέχει» απλά δωρεάν υλικό, αλλά λειτουργεί και ως «πύλη πρόσβασης» σε επιπλέον υλικό, δίνοντας στους δημιουργούς την ευκαιρία να μοιράσουν οι ίδιοι τη δουλειά τους, επωφελούμενοι από την απήχηση που έχουν στο ευρύ κοινό, πέρα από τις «συμβατικές» μεθόδους.

Το BitTorrent «ανήκει» σε μία εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία και ανέπτυξε την εν λόγω τεχνολογία διαμοιρασμού αρχείων. Μιλώντας στο Wired, ο Ματ Μέισον, στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ, διευκρινίζει πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι στο «οικοσύστημα» των torrents υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια δείγματα νόμιμου υλικού. «Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία μας χρησιμοποιείται ως τμήμα ενός συνόλου τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για πειρατεία. Αλλά μεμονωμένα δεν αποτελεί πολύ καλό εργαλείο πειρατείας. Δεν ʽripάρουμεʼ CD και δεν καταγράφουμε ταινίες σε camcorders. Δεν φιλοξενούμε υλικό που παραβιάζει το copyright, δεν το καταχωρούμε, υποδεικνύουμε ή το προωθούμε. Όλα αυτά συμβαίνουν εκτός BitTorrent» λέει σχετικά.

Το BitTorrent Bundle χαρακτηρίζεται ως μία εξέλιξη της έννοιας του torrent file. Ο χρήστης κατεβάζει το Bundle, που όχι μόνο περιέχει δωρεάν υλικό, αλλά παρέχει και πρόσβαση σε «premium» υλικό. Το πώς παρέχεται ακριβώς αυτή η πρόσβαση έγκειται στον δημιουργό του υλικού (μέσω email, paygates, pay-what-you-want, links σε σελίδες όπως το Netflix ή το iTunes κ.α). Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να δώσει στους δημιουργούς μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο πώς η δουλειά τους διαμοιράζεται και πωλείται. 

Το Bundle αποτελεί μόνο ένα από τα εγχειρήματα της εταιρείας που αποσκοπούν στην «νομιμοποίηση»: παράλληλα, η BitTorrent έχει συνεργαστεί με δημιουργούς ντοκιμαντέρ με στόχο την επίδειξη του πώς το BitTorrent προσδίδει αξία στο υλικό που διαμοιράζεται. Ο βασικός σκοπός, όπως επισημαίνει ο Μέισον, είναι να αλλάξει ο τρόπος που το Χόλιγουντ αντιλαμβάνεται το BitTorrent: «πολλοί στη βιομηχανία νομίζουν ότι είμαστε το Napster ή το Pirate Bay. Έχουν παραπληροφορηθεί. Αν και είναι αλήθεια ότι το Χόλιγουντ και η Σίλικον Βάλεϊ αλληλοπαρερμηνεύονται εδώ και πολύ καιρό, βλέπουμε κάθε μέρα την αξία που μπορούμε να προσφέρουμε» λέει σχετικά.

Η κεντρική ιδέα είναι να φανεί ότι το BitTorrent δεν είναι «εχθρός», αλλά θα μπορούσε να είναι ένας πολύ χρήσιμος «φίλος»: πρόσφατα, το ανεξάρτητο film studio Cinedigm κυκλοφόρησε τα πρώτα επτά λεπτά της ταινίας του, «Arthur Newman», μέσω BitTorrent, πριν την κυκλοφορία της ταινίας στα σινεμά στις 26 Απριλίου, εκπλήσσοντας πολλούς.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο Wired η Τζιλ Καλκατέρα, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας, ήταν μία κίνηση που είχε νόημα, καθώς επρόκειτο για μία μοναδική ευκαιρία για πρόσβαση σε μία τεράστια fanbase από την αρχή. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες downloads μέσα στις πρώτες 24 ώρες, που με τη σειρά τους προκάλεσαν τεράστια απήχηση, υπό τη μορφή επισκεπτών σε σχετικές ιστοσελίδες και μέσα marketing και συζητήσεις και αναφορές στα social media.

 

Προτεινόμενα για εσάς