Συνεχίζεται η δίκη Τσοχατζόπουλου

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 08:53
UPD:10:09
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Αρχίζει και πάλι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από παύση 12 ημερών, η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Ο πρώην υπουργός έφθασε λίγο πριν τις 9 το πρωί στο Εφετείο για τη συνέχεια της δίκης.

Παρόντες στο δικαστήριο είναι έντεκα από τους 19 κατηγορούμενους. Μεταξύ των απόντων είναι η πρώην σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού, οι οποίες δεν είχαν προσέλθει ούτε κατά την έναρξη της δίκης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσουν σειρά ενστάσεων επί του κατηγορητηρίου.

Οι δικαστές καλούνται επίσης να αποφασίσουν και σχετικά με την ένσταση της υπεράσπισης για αποβολή του ελληνικού Δημοσίου από την δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι συνήγοροι του Δημοσίου, οι οποίοι παρέστησαν στη δίκη ως πολιτική αγωγή, ζήτησαν την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με παράνομες αμοιβές από προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς -όπως υποστήριξε- οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τονίζουν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου.

Η υπεράσπιση έκανε λόγο για «νομική αβασιμότητα» στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής.

Στόχος είναι να έχει ο ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης πριν την παρέλευση του 18μήνου προφυλάκισης του πρώην υπουργού και όσων εκ των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του παραμένουν προφυλακισμένοι. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή