Πάταξη ακροδεξιών και φιλοναζιστικών κομμάτων ζητεί το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο

Στο στόχαστρο το ουγγρικό Γιόμπικ, η Χρυσή Αυγή και το γερμανικό NPD
Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 20:35
UPD:21:03
EPA/LAJOS SOOS

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ.

A- A A+

Σε πάταξη του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (ΠΕΣ), το οποίο διεξάγεται στην Βουδαπέστη.

Το Συνέδριο κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός νόμου νεοναζιστικά κόμματα τα οποία αποτελούν απειλή για την δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η ολομέλεια του ΠΕΣ, η οποία αποφασίστηκε να συγκληθεί στην ουγγρική πρωτεύουσα αντί της Ιερουσαλήμ, με απώτερο στόχο να υπογραμμισθεί η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ουγγαρία, ενέκρινε απόφαση με την οποία καλεί την Βουδαπέστη να αναγνωρίσει πως το Γιόμπικ αποτελεί «μια θεμελιώδη απειλή για την δημοκρατία της Ουγγαρίας».

«Πρέπει να αναληφθεί τώρα αποφασιστική δράση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις εναντίον αυτών των σύγχρονων εκφάνσεων του εξτρεμισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται μια έκκληση προς τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να υπογράψει μια διεθνή διακήρυξη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Η δράση του Γιόμπικ, ενός κόμματος το οποίο διαβάλλει ανοικτά την μειονότητα των Ρομά και έχει καταγγείλει μια «συνωμοσία» των Εβραίων για την «εξαγορά» της Ουγγαρίας, υπήρξε μια από τις βασικές θεματικές στην τριήμερη γενική συνέλευση του ΠΕΣ, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες εβραϊκών κοινοτήτων από περίπου 100 χώρες.

Ο κ. Ορμπάν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνέλευσης, το απόγευμα της Κυριακής, διατυπώνοντας μία σθεναρή καταδίκη του αντισημιτισμού, αλλά χωρίς να κάνει καμιά άμεση αναφορά στο Γιόμπικ και χωρίς να πείσει τους περισσότερους παριστάμενους.

«Έχασε μια χρυσή ευκαιρία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΕΣ Ρόναλντ Λόντερ, ο οποίος παρουσιάζοντας τον κ. Ορμπάν του ζήτησε συγκεκριμένα να αποκηρύξει το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα.

Το Γιόμπικ, το οποίο συγκέντρωσε το 17% στις εκλογές του 2010 και κατέχει 43 από τις 368 έδρες της βουλής, έκανε μια «αντισιωνιστική και αντιμπολσεβικική» συγκέντρωση στην Βουδαπέστη για να καταγγείλει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του ΠΕΣ στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στη συνέλευση συζητήθηκε επίσης η άνοδος κομμάτων της ακροδεξιάς, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η οποία συγκέντρωσε 7% στις περυσινές εκλογές εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Το ζήτημα της Χρυσής Αυγής

Ο Δαυΐδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας, σημείωσε από την πλευρά του, μιλώντας σχετικά με την εκτόξευση του εκλογικού ποσοστού της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, ότι «η χώρα μας κατελήφθη εξαπίνης».

Ωστόσο ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε πως η κυβέρνηση, ύστερα από σχετικές πρωτοβουλίες του ΠΕΣ, τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα θέσει στη Βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα θέτει εκτός νόμου την υποκίνηση μίσους εναντίον ανθρώπων λόγω της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνότητάς τους ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, μετατρέποντάς την σε κακούργημα το οποίο θα επισύρει ως και έξι χρόνια κάθειρξη.

Από το νόμο αυτό δεν θα εξαιρούνται ούτε οι βουλευτές, σημείωσε, ενώ τα κόμματα τα οποία λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση θα την βλέπουν να διακόπτεται εάν ηγέτες τους αρνούνται ότι διαπράχθηκε το Ολοκαύτωμα, όπως έχουν κάνει ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν.

«Νομίζουμε ότι, με αυτόν τον νόμο, η Χρυσή Αυγή θα επανέλθει στα μικρά ποσοστά τα οποία είχε προηγουμένως», εκτίμησε τέλος ο κ. Σαλτιέλ.

Γερμανία και ΝPD

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου έχουν αναδυθεί ισχυρά ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα. Το ΠΕΣ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός νόμου τα κόμματα αυτά.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να μην επιδιώξει να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), διότι δεν είναι σαφές εάν αυτό θα ήταν σύμφωνο προς το Σύνταγμα.

Όμως η Μπούντεσρατ, η Άνω Βουλή της Γερμανίας, όπου αντιπροσωπεύονται τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια, έχει αρχίσει την δική της προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το NPD.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή