Η πλατφόρμα λογισμικού Ushahidi έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο- την διατήρηση επικοινωνιών εν μέσω κρίσεων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξή της πήγαν ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας μία «εφεδρική γεννήτρια» για το Ίντερνετ, μία συσκευή η οποία μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε δίκτυο στον κόσμο, παρέχοντας οκτώ ώρες συνδεσιμότητας, και μπορεί να προγραμματιστεί και για να λειτουργεί κάποιες εφαρμογές.
Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, το Ushahidi χρησιμοποιείται για τις τηλεπικοινωνίες εν μέσω κρίσεων από το 2007: χαρακτηριστικές περιπτώσεις χρήσης του ήταν η Αϊτή μετά το σεισμό του 2010 και τα επεισόδια μετά τις εκλογές στην Κένυα. Αυτό που κάνει είναι να δίνει τη δυνατότητα αποστολής updates μέσω γραπτών μηνυμάτων ή του Web, που στη συνέχεια εμφανίζονται σε διαδικτυακούς χάρτες.
Η νέα συσκευή που αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του Ushahidi είναι το BRCK: ένα router το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 20 συσκευές όταν υπάρχει κάποια σύνδεση Ίντερνετ. Ουσιαστικά, εκτελεί «καθήκοντα» μόντεμ 3G/ 4G, που περιλαμβάνει data settings για να μπορεί να λειτουργήσει και να συνεργαστεί με κάθε δίκτυο στον κόσμο. Συνδέεται με έναν cloud-based server που επιτρέπει τον έλεγχο και τις ενημερώσεις εξ αποστάσεως (εάν μία συσκευή αφεθεί στο σπίτι, ενημερώνει με μήνυμα εάν πέσει το ρεύμα, για παράδειγμα). Επίσης, το BRCK είναι προγραμματίσιμο, καθώς μπορούν να γραφτούν για αυτό εφαρμογές.
Για την κατασκευή των πρώτων 1000 κομματιών, οι δημιουργοί του σκοπεύουν να απευθυνθούν στο Kickstarter. Όπως αναφέρει η μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας Ushahidi, στόχος είναι η δημιουργία της πιο απλής, αξιόπιστης και ανθεκτικής συσκευής σύνδεσης στο Ίντερνετ στον κόσμο, με ισχυρά cloud χαρακτηριστικά.
Στις ασύρματες συνδέσεις στρέφεται πλήρως και μία μικρή πόλη στις ΗΠΑ, η οποία επλήγη από τον τυφώνα «Σάντι». Το Μαντολόκινγκ, περίπου 300 κατοίκων, δεν θα δει την αντικατάσταση/ επιδιόρθωση των χάλκινων γραμμών του τηλεφωνικού του δικτύου από τη Verizon, καθώς η εταιρεία επιλέγει να τους προσφέρει μία νέα υπηρεσία, ονόματι Verizon Voice Link, η οποία συνδέει τις συσκευές στο δίκτυο Verizon Wireless.
Όπως υπόσχεται η εταιρεία, η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού είναι δωρεάν και οι τιμές θα είναι ίδιες με αυτές που πλήρωναν για τις προηγούμενες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Οι κλήσεις θα γίνονται μέσω του Verizon Wireless, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η λειτουργία θα συνεχίζεται για 36 ώρες, χάρη σε μπαταρίες. Το Μαντολόκινγκ είναι μία από τις πρώτες περιοχές στις ΗΠΑ που θα λάβουν τη νέα υπηρεσία.