Παλαιστινιακό: Σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών «ελπίζει» η Λίβνι

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2013 07:30
UPD:12:46
EPA/JIM HOLLANDER

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει στην επανάληψη των ειρηνευτικών συσνομιλιών που έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010.

«Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να επαναληφθούν, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, της διεθνούς κοινότητας», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν.

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό της Τζον Κέρι, ο οποίος, όπως ανέφερε «έχει ιδιαίτερα εμπλακεί στο θέμα αυτό, είναι πολύ αποφασισμένος».

Ο Κέρι και η Λίβνι συζήτησαν για «όλα τα θέματα πολιτικής και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουν ο αμερικανός υπουργός με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους αλλά και με άραβες και ευρωπαίους [...] για να εξεταστούν οι δυνατοί τρόποι επίλυσης της κρίσης», πρόσθεσε.

Η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών έγινε μετά την επίσκεψη, τη Δευτέρα, αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Ο Κέρι είχε εκφράσει την Τρίτη ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι αραβικές χώρες δήλωσαν ότι είναι «έτοιμες να δεχτούν τα σύνορα του 1967 με προσαρμογές που θα προκύψουν από την αμοιβαία συμφωνία για ανταλλαγές εδαφών».

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου είναι σημαντική, γιατί όπως εξήγησε αποτελεί ένα «καλό μήνυμα προς το Ισραήλ για να τού υπογραμμίσει πώς όταν θα καταλήξουμε στην ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, θα μπορούμε να ελπίζουμε στην ειρήνη με τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του».

«Η άλλη καλή είδηση», πρόσθεσε, «είναι ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν είναι μια πρόταση προς υιοθέτηση ή προς απόρριψη αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση».

Οι ανταλλαγές εδαφών που έχουν ήδη συζητηθεί σε προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, θα επέτρεπαν στο Ισραήλ να διατηρήσει σημαντικά εδάφη όπου σήμερα ζει η πλειοψηφία των εβραίων εποίκων, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα λάμβαναν εδάφη που τώρα τελούν υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή