Άγνωστης προέλευσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέρριψε το Ισραήλ

Τη Χεζμπολάχ κατηγόρησε ως υπεύθυνη ο ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 17:06
UPD:20:56
EPA/OLIVER WEIKEN

Αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο επιχείρησε να εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου κατέρριψε η πολεμική αεροπορία του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Πριν από τρεις ώρες, άγνωστο αεροσκάφος εντοπίστηκε από την εθνική αεράμυνα εντός του εναέριου χώρου του Λιβάνου και προσβλήθηκε με πυρά όταν προσπάθησε να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Η αεροπορία του Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Ισραηλινό μαχητικό κατέρριψε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος πέντε ναυτικά μίλια ανοικτά της Χάιφας. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Λίβανο. Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστήριξε ότι πίσω από την αποστολή του Ντρον κρύβεται η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κάτι που η οργάνωση διεύψευσε με ανακοίνωση της.

Το δίκτυο Israel Radio, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος επλήγη με αντιαεροπορικό πύραυλο οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του ισραηλινού λιμανιού της Χάιφα, ενώ έκανε λόγο για «αποστολή του αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ».

Εάν το αεροσκάφος ανήκει πράγματι στη σιιτική οργάνωση, η οποία δρα κυρίως στο νότιο Λίβανο, θα πρόκειται για τη δεύτερη φορά που εκείνη στέλνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Τον Οκτώβριο του 2012, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε καταρρίψει παρόμοιο αεροσκάφος σε παραπλήσιο περιστατικό.

Αναγκαστική προσγείωση... Νετανιάχου

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το σημερινό περιστατικό «ιδιαίτερα σοβαρό».

Ο κ. Νετανιάχου πετούσε με ελικόπτερο στην περιοχή του βόρειου Ισραήλ την ώρα του συμβάντος και χρειάστηκε να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας κατά την διάρκεια της αναχαίτισης του τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους από ένα ισραηλινό F-16 κατά τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θεωρώ αυτήν την απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου μας μια υπόθεση πολύ μεγάλης βαρύτητας. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύουμε την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Τη Χεζμπολάχ «δείχνει» το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι είχε στείλει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Πρόκειται για «μια νέα προσπάθεια της Χεζμπολάχ να καταφέρει να διεισδύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισραήλ», είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ντάνι Ντανόν.

Δεν είναι σαφές εάν το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αυτό αεροσκάφος έφερε οπλισμό. Ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή που κατέπεσε για να ανακαλύψουν συντρίμμια του, ώστε οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να μπορέσουν να ρίξουν φως στην πιθανή αποστολή του.

Αρνείται κάθε σχέση η σιιτική οργάνωση

Κάθε σχέση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο κατέρριψε η ισραηλινή αεροπορία απέρριψε, από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ, σημειώνοντας ότι δεν το έστειλε εκείνη να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι έστειλε αεροσκάφος παρακολούθησης προς την κατακτημένη γη της Παλαιστίνης», σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ της Συρίας.

Επισήμως πάντως, και παρά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ευθύνη της Χεζμπολάχ για το περιστατικό, καθώς, όπως σημείωσε εκπρόσωπός του, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή