Λέτα: Σε αγώνα με το χρόνο η κυβέρνηση

Επείγουσες παρεμβάσεις υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης ζητεί ο ιταλός πρωθυπουργός
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 17:41
UPD:18:32
REUTERS/TONY GENTILE

Παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ιταλία, ο Λέτα υπογράμμισε ότι κύρια προτεραιότητα αποτελεί η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων καθώς πρόκειται για «πραγματικό εφιάλτη που μαστίζει την ιταλική κοινωνία».

A- A A+

Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι επείγουν παρεμβάσεις υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μετά την επιστροφή του από τη σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία του.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα με τον χρόνο. Χάσαμε ήδη αρκετό πολύτιμο χρόνο, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε καθοριστικές επιλογές», τόνισε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δημοσιονομικά και ανεργία προτεραιότητες για τον Ενρίκο Λέτα

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του νέου Ιταλού Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. "Επιστρέφω στη Ρώμη αισιόδοξος περισσότερο από όταν έφυγα. Θέλω η ιταλική κυβέρνηση να κάνει τα καθήκοντά της με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε και η πολιτική να ξαναβρεί την αξιοπιστία της. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη δίνει στους πολίτες της θετικές απαντήσεις με την κατανόηση της κοινωνικής κόπωσης που βιώνουμε" είπε ο Ενρίκο Λέτα. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προλάβει τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πέρα από το 3%.

Παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ιταλία, ο Λέτα υπογράμμισε ότι κύρια προτεραιότητα αποτελεί η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων καθώς πρόκειται για «πραγματικό εφιάλτη που μαστίζει την ιταλική κοινωνία».

«Δεν υπάρχει χρόνος, πλέον, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να φθάσουν συγκεκριμένα, χειροπιαστά μηνύματα για την καταπολέμηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

REUTERS
Ιταλία: Μεγαλύτερη ύφεση και έλλειμμα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Αποθαρρυντικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία εξέδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο του αναμενόμενου και τα δημόσια οικονομικά της θα επιδεινωθούν το 2013 και το 2014.

Σε ό,τι αφορά στις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται, η κεντροδεξιά επιμένει στην ανάγκη πλήρους κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), διαμέσου του υπεύθυνου οικονομικών θεμάτων Στέφανο Φασίνα, εκτιμά από την πλευρά του ότι θα ήταν προτιμότερο να δοθεί έμφαση στο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, ώστε να ευνοηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι θεωρεί «πραγματική έμμονη ιδέα» το αίτημα της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και αντιπροτείνει ως κύρια προτεραιότητα φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργοδότες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή