Πασχαλινοί κινηματογραφικοί προορισμοί

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 10:46
UPD:17:30

Στη δραματική ταινία «Μια αξιοπρεπής οικογένεια», ένας ιρανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δύση επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 22 χρόνια, για να διδάξει.

A- A A+

Ίντριγκες και ένοχα μυστικά από το Ιράν, καταιγιστική δράση με την υπογραφή του Τζάκι Τσαν, ριμέικ επιτυχημένης καλτ ταινίας τρόμου του 1981, κωμωδία πάνω στην θεματική της μετανάστευσης και ελληνικό ντοκιμαντέρ – νουβέλα γυρισμένο στη Νέα Ορλεάνη αποτελούν τα κινηματογραφικά πλάνα που θα συντροφεύσουν τους σινεφίλ που δεν εγκαταλείψαν το κλεινόν άστυ για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

«Μια αξιοπρεπής οικογένεια»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT
Ο - βραβευμένος για τα ντοκιμαντέρ του - ιρανός σκηνοθέτης Μασούντ Μπακσί γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, αντλώντας έμπνευση από τη θεσμοθετημένη διαφθορά της πατρίδας του και αποτυπώνοντας μια πραγματική προσωπική ιστορία.

Στη δραματική αυτή ταινία, ένας ιρανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δύση επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από 22 χρόνια, για να διδάξει. Όμως, όχι μόνο του φαίνονται όλα άγνωστα, αλλά παγιδεύεται και σε μία δίνη από οικογενειακές και οικονομικές ίντριγκες και ένοχα μυστικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: «Ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ άλλαξε τη μοίρα της γενιάς μου (και μιας γενιάς ιρακινών) και είναι για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μου. Για μένα, δεν μπορείς να κατανοήσεις το Ιράν, αν δε γνωρίσεις την ιστορία των τελευταίων τριάντα ετών. Η ιστορία της ταινίας δεν είναι βγαλμένη από τη φαντασία μου. Είναι η αληθινή μου ζωή, αυτή των παιδικών μου χρόνων πριν από το 1979, της εφηβείας μου κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ζωής που ζω σήμερα στην Τεχεράνη».

«Chinese zodiac»

YOUTUBE/LEDAVE100
Μετά από 10 χρόνια, ο πολυσχιδής Τζάκι Τσαν κάθεται ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη, υπογράφοντας, επίσης, το σενάριο και αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα του κωμωδία δράσης, που έρχεται από το Χονγκ Κονγκ.
Με συμπρωταγωνιστές τους Όλιβερ Πλατ και Κέιτλιν Ντεσέλ, ο ταχύτερος μισθοφόρος του κόσμου προσλαμβάνεται από ύποπτους εμπόρους αντικών, για να εντοπίσει - με οποιονδήποτε τρόπο - έξι χαμένες χάλκινες κεφαλές ζώων, μέρος της συλλογής των δώδεκα αντιπροσωπευτικών ζώων του κινεζικού ζωδιακού κύκλου. Όμως, η απάντηση του μυστηρίου βρίσκεται στις πλαγιές ενός ενεργού ηφαιστείου.

«Το πρόσωπο του κακού»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας «Spider Man», Σαμ Ράιμι,  επιστρέφει ως παραγωγός του ριμέικ της δικής του καλτ ταινίας τρόμου του 1981, η οποία είχε εκτοξεύσει τη σκηνοθετική του καριέρα, αναθέτοντας αυτήν τη φορά τη σκηνοθεσία στον Φέντε Αλβαρέζ, που παρουσιάζει μία πολύ ανανεωμένη και τρομακτική εκδοχή της παλιάς ταινίας.
Με πρωταγωνιστές τους Τζέιν Λεβί, Σίλο Φερνάντεζ, Τζέσικα Λούκας, Λου Τέιλορ Πούτσι και Ελίζαμπεθ Μπλάκμορ, πέντε εικοσάχρονοι φίλοι είναι κλεισμένοι σε μια απόμερη καλύβα, στην οποία ανακαλύπτουν το Βιβλίο των Νεκρών και τη μαγνητοσκοπημένη μετάφρασή του από έναν αρχαιολόγο. Και τότε, χωρίς να το καταλάβουν, ξυπνούν τους δαίμονες που κατοικούν στο δάσος…

«Almanya - Καλωσήρθατε στη Γερμανία»

YOUTUBE/ALMANYAGREECE
Η κωμωδία της Γιασεμίν Σαμντερελί και της αδελφής της και συν-σεναριογράφου Νεσρίν Σαμντερελί, η οποία αποτελεί το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό τους ντεμπούτο και έχει διακριθεί σε αρκετά Φεστιβάλ, βασίζεται σε προσωπικές τους εμπειρίες.
Η ταινία μιλά για τη μετανάστευση, το χάσμα των γενεών, τις πολιτισμικές διαφορές, την εθνική ταυτότητα και τη νοσταλγία για το παρελθόν, μέσα από την ιστορία ενός Τούρκου που μετανάστευσε στη Γερμανία, με σκοπό να γίνει ένας από τους Gastarbeiter, δηλαδή τους «φιλοξενούμενους εργάτες» της χώρας.

Όπως αναφέρει η δημιουργός: «Με δεδομένο το γεγονός ότι το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, προσπάθησα μέσω της συγκεκριμένης ταινίας να ρίξω λίγο φως στο “πως” και στο “γιατί” (εμείς οι Τούρκοι) βρεθήκαμε εδώ (στη Γερμανία), αλλά και γενικότερα στο τι σημαίνει να ζεις σε μια ξένη χώρα».

«Λάμπουν στο σκοτάδι»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT
Γυρισμένο στη Νέα Ορλεάνη, το 2010, το ντοκιμαντέρ του  σεναριογράφου και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που απέσπασε το βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφηγείται την ιστορία δύο μεσήλικων γκέι φίλων και πρώην εραστών, οι οποίοι συναντώνται ξανά μετά από 20 χρόνια. Πάμφτωχοι και φορείς του ιού του AIDS, αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πληγείσα από τον τυφώνα Κατρίνα Νέα Ορλεάνη.

«Roughcut»

Το ντοκιμαντέρ της Ελιάνας Αμπραβανέλ προσεγγίζει τα θέματα της μετανάστευσης, της σεξουαλικής διαφορετικότητας και της αλλαγής φύλου, μέσα από την ιστορία μίας 40χρονης Φιλιππινέζας, η οποία εργάζεται ως κομμώτρια στην Ελλάδα. Τελικά, τί κρύβεται κάτω από τη θηλυκή της εμφάνιση;


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς