Τέταρτος «εμφύλιος» ευρωπαϊκός τελικός

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 00:43
UPD:00:52
EPA/MARC MUELLER

Ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου Φίλιπ Λαμ μαρκάρει τον επιθετικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Για 4η φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων ομάδες από την ίδια χώρα θα συναντηθούν σε τελικό διοργάνωσης.

1999/2000

Η αρχή έγινε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου, όταν «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια. Οι ισπανικές ομάδες «πέταξαν έξω» τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν, καθώς και τις Λάτσιο, Μπαρτσελόνα και διεκδίκησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Για τους Μαδριλένους ήταν ο 11ος τελικός και δεύτερος μέσα σε 3 χρόνια, με τον Γιούπ Χάινκες στο τιμόνι τους να κατακτούν το κύπελλο το 1998 δίδοντας τέλος σε μία αναμονή 32 χρόνων. Αντίθετα, για τις «νυχτερίδες» ήταν η πρώτη φορά σε τελικό, ο οποίος διεξήχθη στο επιβλητικό «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού. 

Η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε πήρε τη νίκη και το τρόπαιο, καθώς προηγήθηκε με τον Φερνάντο Μοριέντες λίγο πριν τη συμπλήρωση του 30ου λεπτού κι ακολούθησαν άλλα δύο γκολ στην επανάληψη από τους ΜακΜάναμαν και Ραούλ. Έτσι οι «μερένγκες» πρόσθεσαν το 8ο από τα 9 ευρωπαϊκά κύπελλα που έχουν στην κατοχή τους.

2002/2003

Μίλαν και Γιουβέντους έμειναν στο 0-0 στην κανονική διάρκεια του τελικού και στην πσράταση, με τους «ροσονέρι» να φτάνουν στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας 3-2 στα πέναλτι. Ο τελικός στο «Ολντ Τράφορντ» είχε ελάχιστες καλές φάσεις, καθώς οι δύο ομάδες γνωρίζονταν καλά μεταξύ τους. Ακόμη και ο τότε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, στράικερ της Μίλαν, Φιλίπο Ιντσάγκι, δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. 

 

Οι Κλάρενς Ζέεντορφ και Κάχα Καλάτζε αστόχησαν από την «ασβεστένια βούλα», αλλά οι Νταβίντ Τρεζεγκέ, Μαρσέλο Ζαλαγιέτα και Πάολο Μοντέρο έκαναν το ίδιο για τη Γιουβέντους. Ο Αντρι Σεφτσένκο ήταν πιο ψύχραιμος και χάρισε στην ομάδα του Μιλάνου το έκτο της τρόπαιο.

2007/2008

Και εδώ ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να στέκεται πιο τυχερή από την Τσέλσι (6-5). Η κανονική διάρκεια του τελικού βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1. Οι «μπέμπηδες» «χτύπησαν» πρώτοι στο «Λουζνίκι» της Μόσχας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά πριν το ημίχρονο ο Φρανκ Λάμπαρντ έφερε τον τελικό στα ίσια.

Ούτε η παράταση ανέδειξε νικητή, οπότε οι δύο φιναλίστ έλυσαν τις διαφορές τους στη «ρώσικη ρουλέτα». Ο Πέτρ Τσεχ «νίκησε» τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τα 11 βήματα, δίδοντας τη δυνατότητα στον Τζον Τέρι να χαρίσει το τρόπαιο στους «μπλε». Ο αρχηγός των Λονδρέζων, όμως, δεν βρήκε δίχτυα, αλλά το δοκάρι, ενώ μετά ο Εντβιν φαν ντερ Σαρ δεν επέτρεψε στο Νικολά Ανελκά να σκοράρει κι έτσι η Μάντσεστερ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

1979/1980

Η μοναδική φορά που δύο γερμανικές ομάδες συναντήθηκαν στο παρελθόν σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν 33 χρόνια πριν, όταν η Γκλάντμπαχ αντιμετώπισε την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Με το νυν τεχνικό της Μπάγερν στο δυναμικό της η Μπορούσια επικράτησε 3-2 στην έδρα της στον πρώτο τελικό του κυπέλλου UEFA, αν και βρέθηκε να χάνει δύο φορές. Στον επαναληπτικό, η Αϊντραχτ νίκησε 1-0 στην Φρανκφούρτη και χάρη στα δύο εκτός έδρας γκολ που είχε πετύχει πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις