Ομπάμα: «Επανεξέταση» της πολιτικής για τη Συρία εάν αποδειχθεί χρήση χημικών όπλων

Δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 18:48
UPD:18:57
REUTERS
A- A A+

Οι ΗΠΑ θα «επανεξετάσουν» την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, εάν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός για τις μέχρι τώρα εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να είναι σίγουρος για τα γεγονότα.

«Αυτή είναι και η προσδοκία του αμερικανικού λαού από εμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ομπάμα: Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών όπλων στο εσωτερικό της Συρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκαν και από ποιους. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν. «Αυτό που έχουμε τώρα είναι στοιχεία ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά δεν ξέρουμε πως χρησιμοποιήθηκαν, πότε και από ποιους. Αυτός είναι ένας παράγοντας που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο καταστροφικές επιθέσεις κατά των αμάχων. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα χημικά όπλα να πέσουν σε λάθος χέρια» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Πρόσθεσε δε ότι όχι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να νιώθουν βέβαια για τα γεγονότα, ώστε να υπάρξει κομβική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς το καθεστώς Άσαντ.

Πάντως, ο κ. Ομπάμα δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ήδη από το 2012, ζήτησα από το Πεντάγωνο και γενικότερα από τους αξιωματούχους μας στο στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών να ετοιμάσουν αναλυτικά μια χαρτογράφηση των εναλλακτικών τις οποίες διαθέτουμε στο θέμα της Συρίας, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή