Ισλανδία: Να σχηματίσει κυβέρνηση καλείται η Κεντροδεξιά

Κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας προκρίνουν οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 18:25
UPD:18:33
EPA/KRISTINN INGVARSSON

Το Προοδευτικό Κόμμα του Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον (αριστερά) και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Μπγιάρνι Μπενέντικσον (δεξιά) κέρδισαν ίσο αριθμό εδρών στις εκλογές του Σαββάτου.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας επέλεξε την Τρίτη το κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα για να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη νησιωτική χώρα.

Το Προοδευτικό Κόμμα του Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Μπγιάρνι Μπενέντικσον κέρδισαν ίσο αριθμό εδρών στις εκλογές του Σαββάτου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισλανδία: Κεντροδεξιά επιστροφή

Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στους κόλπους της δεξιάς και της κεντροδεξιάς στην Ισλανδία που επιστρέφουν δυναμικά στην εξουσία. Το μόνο που απομένει να διασαφηνιστεί είναι ποιός από τους Μπιάνι Μπενέντικσον ή Σίγμουντουρ Γκούνλαφσον θα καταλάβει και τον πρωθυπουργικό θώκο. Προβάδισμα έχει ο επικεφαλής του Ανεξαρτήτου Κόμματος έναντι του Προοδευτικού. Οι ευρωσκεπτικιστές στέφθηκαν απόλυτοι νικητές των εκλογών και καλούνται τώρα να συγκυβερνήσουν για να βγάλουν τη χώρα και τους πολίτες από τον αέναο κύκλο της λιτότητας. Η επικράτησή τους σηματοδοτεί μία ισχυρή επάνοδο μετά το 2008 όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης εξαιτίας των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Τα δύο κόμματα, τα οποία έχουν συμμετάσχει συχνά στο παρελθόν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, ανακοίνωσαν πως η προτίμησή τους είναι να συνασπισθούν και πάλι.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη σε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από το τραπεζικό κραχ του 2008 και ενδέχεται να γυρίσει την πλάτη στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή