Ο Βίλχεμ Αλεξάντερ βασιλιάς της Ολλανδίας

Ο νεότερος βασιλιάς στην Ευρώπη
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 12:51
UPD:17:16
REUTERS

Ο πρίγκιπας διάδοχος Βίλχεμ-Αλεξάντερ είναι από τις 11:10 σήμερα ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας.

A- A A+

Ο 46χρονος Βίλχεμ - Αλεξάντερ (Γουλιέλμος-Αλέξανδρος) έγινε σήμερα ο πρώτος βασιλιάς της Ολλανδίας από το 1890, διαδεχόμενος τη μητέρα του Βεατρίκη σε ένα θρόνο, η οποία δεν έχει πλέον πολιτικές εξουσίες, αλλά μόνον συμβολική σημασία για τους Ολλανδούς.

Ο νέος ολλανδός βασιλιάς ορκίστηκε νωρίς το απόγευμα, ενώπιοπν κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Συγκρατώντας τα δάκρυά της η Βεατρίκη, η οποία από σήμερα θα αποκαλείται απλώς «πριγκίπισσα»— εξήλθε το πρωί στο μπαλκόνι των Ανακτόρων και παρουσίασε τον υιό της στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Πλατεία Νταμ.

Στην πλατεία υπολογίζεται ότι είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι, πολλοί ντυμένοι στα χρώματα του Οίκου της Οράγγης ή με πορτοκαλί καπέλα και ψεύτικα στέμματα.

«Πριν από λίγα λεπτά παραιτήθηκα από το θρόνο. Είμαι ευτυχής και ευγνώμων που σας παρουσιάζω το νέο σας βασιλιά», είπε η 75χρονη Βεατρίκη η οποία, με την απόφασή της να αποσυρθεί υπέρ του υιού της, ακολούθησε το παράδειγμα της δικής της μητέρας και της γιαγιάς της.

Ο νέος μονάρχης ευχαρίστησε τη μητέρα του για «τα 33 συγκινητικά και εμπνευσμένα χρόνια» κατά τα οποία έμεινε στο θρόνο. «Σου είμαστε βαθιά, βαθιά υποχρεωμένοι», τόνισε, προτού αρχίσει να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Ολλανδίας.

Οι τρεις κόρες του νέου βασιλικού ζεύγους, μεταξύ των οποίων και η εννιάχρονη διάδοχος Καταρίνα-Αμαλία, βγήκαν επίσης στο μπαλκόνι και χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, κατά την τελετή ορκωμοσίας του, ο νέος βασιλιάς κάλεσε τους Ολλανδούς να «υψώνουν τη φωνή τους και να ζουν με πνεύμα ισότητας».

Ένα μικροεπεισόδιο σημειώθηκε όταν δύο άτομα ύψωσαν ένα πανό στο οποίο είχαν γράψει τη φράση «Δεν είμαι υπήκοος».

Αστυνομικοί τους απομάκρυναν από την πλατεία και τους συνόδευσαν σε άλλο σημείο, όπου επιτρέπονταν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις.

Η Βεατρίκη υπέγραψε την πράξη της παραίτησης ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, ενώ παρόντες ήταν τόσο ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος όσο και η σύζυγός του Μάξιμα, η νέα βασίλισσα.

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος είναι ο πρώτος άνδρας που ανεβαίνει στον θρόνο από το 1890, μετά από τρεις βασίλισσες και μία αντιβασίλισσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος γίνεται ο νεότερος βασιλιάς στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων μοναρχών είναι σήμερα τα 71 έτη.

Όπως και οι άλλοι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης, έτσι και ο Οίκος της Οράγγης, είναι πολύ δημοφιλής στην Ολλανδία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos η δημοτικότητα του αυξήθηκε το 2013 στο 78%, από 74% το 2012.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το βράδυ στους δρόμους και τα κανάλια του Άμστερνταμ, όπου έχουν στηθεί εξέδρες για DJ και μουσικούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή