Παραιτείται υπέρ του υιού της η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Ανακοίνωσε την απόφασή της με σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 20:34
REUTERS/HANDOUT

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη κατά το τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταλείψει το θρόνο στις 30 Απριλίου του 2013.

A- A A+

Την απόφασή της να παραιτηθεί υπέρ του υιού της, πρίγκιπα Βίλεμ – Αλέξανδρου, ανακοίνωσε η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη.

REUTERS

Σε ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμα της το οποίο μεταδόθηκε από την ολλανδική τηλεόραση, η Βεατρίκη ανακοίνωση την απόφασή της να εγκαταλείψει το θρόνο στις 30 Απριλίου του 2013.

Η βασίλισσα των Κάτω Χωρών, η οποία σύντομα θα κλείσει τα 75 της χρόνια υπογράμμισε ότι σκεφτόταν για χρόνια την συγκεκριμένη απόφαση, προσθέτοντας ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να «αποχωριστεί το στέμμα της».

Η Βεατρίκη βρίσκεται επικεφαλής του ολλανδικού κράτους από το 1980, όταν παραιτήθηκε υπέρ της η μητέρα της.

Στο σύντομο διάγγελμά της, έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη το στέμμα να περάσει στη νεότερη γενιά.

Ο πρίγκιπας Βίλεμ - Αλέξανδρος είναι 45 ετών.

Διάγγελμα στο λαό της Ολλανδίας αναμένεται να απευθύνει και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε.

Η παραίτηση της βασίλισσας δεν αναμένεται να έχει σοβαρές συνταγματικές επιπτώσεις, καθώς ο ρόλος του μονάρχη στην Ολλανδία είναι κυρίως συμβολικός και χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή στην εκτελεστική εξουσία.

Τις τελευταίες δεκαετίες στις Κάτω Χώρες, η παραίτηση υπέρ νεότερων μελών της βασιλικής οικογένειας έχει γίνει παράδοση για τους ολλανδούς μονάρχες.

Η μητέρα της βασίλισσας Βεατρίκης, Τζουλιάνα, είχε παραιτηθεί το 1980 στα εβδομηκοστά γενέθλιά της, ενώ η γιαγιά της, Βιλχελμίνα, είχε παραιτηθεί το 1948, σε ηλικία 68 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή