«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» παρατείνει τις αποκαλύψεις του

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 11:05

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» παρατείνει τη λειτουργία της.

A- A A+

Έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία και χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως η καλύτερη στο είδος της έκθεση στην Ευρώπη, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» παρατείνει τη λειτουργία της.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και αποτέλεσε αφορμή για έναν έντονο επιστημονικό διάλογο, έχουν επισκεφθεί 60.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ η επισκεψιμότητα  του Μουσείου στο διάστημα λειτουργίας της αυξήθηκε κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Στα γρανάζια ενός άλυτου μυστηρίου

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων, τα οποία ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ.. Με τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο ημερολογιακό και αναλογικό φορητό υπολογιστή της αρχαιότητας, να δεσπόζει με το άλυτο μυστήριό του, καθώς είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και έχει συναρπάσει και προβληματίσει πολλούς επιστήμονες, που ακόμα ερευνούν τη λειτουργία και τη χρήση του, στα ευρήματα περιλαμβάνονται μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλείστα κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες και τμήματα του ίδιου του πλοίου.

Τα ευρήματα αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ., ενώ το ναυάγιο δίνει ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από σφουγγαράδες της Σύμης, οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τη μερική ανέλκυσή του, το 1900 - 1901. Η επιχείρηση, που αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Υβ Κουστώ, «Καλυψώ», το 1976.

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τοσίτσα 1 – Αθήνα, τηλ.: 213 2144856, 213 2144858. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13.00 – 20.00, Τρίτη – Κυριακή και αργίες (εκτός Κυριακής του Πάσχα και Πρωτομαγιάς): 8.00 – 15.00.

Προτεινόμενα για εσάς