Iράκ: Πρόταση για παραίτηση της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Βουλής

Κάλεσμα για διεξαγωγή εκλογών και εθνική συμφιλίωση
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 16:09
UPD:16:23
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Kύμα βίας πλήττει το Ιράκ από τις 23 Απριλίου, όταν ιρακινές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών είχαν επιχειρήσει να διεισδύσουν σε μια πλατεία της Χαουίτζα, δυτικά του Κιρκούκ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εχθρικοί προς τον σιίτη πρωθυπουργό πραγματοποιούσαν επί εβδομάδες καθιστική διαμαρτυρία. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και άλλες βιαιότητες προκάλεσαν δεκάδες άλλα θύματα.

A- A A+

Την παραίτηση της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ Μάλικι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράκ, Ουσάμα αλ Νουτζάιφι, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο του.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον κ. Νουτζάιφι,  «να επιτευχθεί μια εθνική συμφιλίωση και να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα της δημοκρατίας», καθώς και «να βγει η χώρα από το φάσμα του εμφυλίου πολέμου και των θρησκευτικών συγκρούσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η αύξηση των βιαιοτήτων στο Ιράκ έχει στοιχίσει από την περασμένη Τρίτη τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους.

Ο κ. Νουτζάιφι, σουνίτης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συνασπισμού Ιρακίγια, ο οποίος υποστηρίζεται από τους σουνίτες και βρισκόταν εδώ και καιρό σε διαφωνία με τον κ. Μάλικι, απηύθυνε την πρότασή του στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Η πρόταση αυτή διατυπώνεται ενώ ένα κύμα βίας πλήττει τη χώρα από τις 23 Απριλίου, όταν οι δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών είχαν επιχειρήσει να διεισδύσουν σε μια πλατεία της Χαουίτζα, δυτικά του Κιρκούκ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εχθρικοί προς τον σιίτη πρωθυπουργό πραγματοποιούσαν επί εβδομάδες καθιστική διαμαρτυρία.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και άλλες βιαιότητες προκάλεσαν δεκάδες άλλα θύματα.

Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί φόβους για μια ανοικτή εμφύλια θρησκευτική σύγκρουση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή