Κύπρος: Δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Άρση της βουλευτικής ασυλίας για όλες τις μορφές αδικημάτων
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 14:36
UPD:15:09
Reuters/ANDREAS MANOLIS

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών, ενώ ξεχωρίζει και η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος σχετικά με τη διεύρυνση των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

A- A A+

Σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, καθώς και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ανακοίνωσε σήμερα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών, ενώ ξεχωρίζει και η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος σχετικά με τη διεύρυνση των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αίρεται η ασυλία των βουλευτών για όλες τις μορφές αδικημάτων και ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ακόμη διευρύνεται ο κατάλογος των αξιωματούχων, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι δηλώσεις τους θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή και θα δημοσιοποιούνται οι σχετικές εκθέσεις.

YOUTUBE/PIEDRO MARQUEZ
Κύπρος: Διάγγελμα Ν. Αναστασιάδη

Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, τα ομόφωνα ευρήματα της ερευνητικών επιτροπών θα είναι δεσμευτικά για υπό διερεύνηση πολιτειακό αξιωματούχο, ενώ παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα η δυνατότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσης αποφάσεις για την διασφάλιση χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η υποχρέωση αιτιολόγησης και δημοσιοποίησης αποφάσεων για κατακύρωση προσφορών του δημόσιου τομέα, ενώ συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου σε κάθε υπουργείο για να παρακολουθεί τις καταγγελίες και να υλοποιεί παρατηρήσεις που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Υποχρεούνται τα ελεγχόμενα υπουργεία ή δημόσιοι Οργανισμοί με την κατάθεση των ετήσιων προϋπολογισμών τους στη Βουλή να υποβάλουν και λεπτομερή έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των καταγγελιών ή παρατηρήσεων ενώ αντίστοιχα μέτρα θα εφαρμοστούν στους Δήμους και τις Κοινότητες.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων κάθε Αρχής ή Οργάνου του δημοσίου θα δημοσιοποιούνται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες.

Ο ρόλος της Επιτρόπου Διοικήσεως ενισχύεται με την παραχώρηση δυνατότητας διαμεσολάβησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό της συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις της και σε περίπτωση άρνησης της δίνεται η δυνατότητα υποβολής έκθεσης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος, καθορίζονται οι αστικές και ποινικές ευθύνες των λειτουργών του δημοσίου για ζημιές που προκαλούνται από αμέλεια ή δόλιες συμπεριφορές που συνιστούν διαπλοκή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή