Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 07:22
UPD:07:56

A- A A+

ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το κέντρο της Βαγδάτης, ενώ ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μωχάμεντ αλ-Ντούϊ, δήλωσε στο CNN, ότι, το παιχνίδι τελείωσε και πρόσθεσε : «Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ειρήνη και ο ιρακινός λαός θα χαρεί μία ειρηνική ζωή».

Ωστόσο στην πρωτεύουσα, συνεχίζονται οι μάχες στη δυτική όχθη του Τίγρη, από όπου ακούγονται πυρά τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Μπλάουντ, ο οποίος τόνισε, ότι, δεν έχει καταληφθεί ολόκληρη η πόλη, αν και όπως είπε, ο τερματισμός των εχθροπραξιών, είναι θέμα ημερών.

Αμερικανικά άρματα μάχης έφθασαν χθες στην πλατεία μπροστά στο ξενοδοχείο «Palestine». Εκατοντάδες αντίπαλοι του καθεστώτος, γκρέμισαν γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ στο Λονδίνο, Ιρακινοί εξόριστοι εισέβαλαν στο άδειο κτίριο της πρεσβείας του Ιράκ και κατέστρεψαν φωτογραφίες του Ιρακινού ηγέτη.

Χθες επίσης κατελήφθη το αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας, το οποίο προηγουμένως είχε λεηλατηθεί, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές του στη Βαγδάτη, λόγω της χαώδους κατάστασης.

Κατάρρευση του καθεστώτος Σαντάμ

Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, δήλωσε ενθαρρυμένος από την πολύ καλή πρόοδο, όπως είπε, που έχει σημειωθεί στο Ιράκ, πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέϊνι, έκανε λόγο για κατάρρευση της κεντρικής διοίκησης του καθεστώτος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια του πολέμου. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε, ότι απομένει η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν και των γιων του και κατηγόρησε τη Συρία, ότι βοηθά στελέχη του ιρακινού καθεστώτος να διαφύγουν. Η αμερικανική διοίκηση πάντως, προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες, να μην παράσχουν άσυλο στον Ιρακινό πρόεδρο.

Η Μόσχα, διέψευσε χθες, αναφορές αραβικών και δυτικών μέσων ενημέρωσης, ότι, ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει βρει καταφύγιο στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για τη Διεθνή Ασφάλεια, Τζων Μπόλτον, προειδοποίησε χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ότι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα από το Ιράκ, ότι δηλαδή η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, δεν εξυπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον.

Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι απέμεινε από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι υπάρχουν ευχάριστα μηνύματα για το τέλος του πολέμου και επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση της χώρας.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, παρατηρείται κάποια συγκέντρωση δυνάμεων, γύρω από τη γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, η οποία βομβαρδίστηκε επανειλημμένως, χθες.

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στο βόρειο μέτωπο, όπου οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, η Μοσούλη και το Κιρκούκ, παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ιρακινών. Οπως μετέδωσε η δορυφορική τηλεόραση της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Κούρδοι απελευθέρωσαν την πόλη Μαχμούτ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές, απέχουν πλέον 15 χλμ. από τη Μοσούλη, ενώ τα ξημερώματα βομβαρδίστηκε και το Κιρκούκ. Ανώτατος αξιωματούχος των Κούρδων, δήλωσε, ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη Κιρκούκ, γιατί αντιδρά η Τουρκία.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν, ότι, η Βασόρα δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό τους και σημείωσαν, ότι, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σαββατο-κύριακο θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες από τις Βρυξέλλες, τη χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, για το Ιράκ.

Διαμαρτυρία ΕΣΗΕΑ

Στην Αθήνα, παράσταση διαμαρτυρίας για τους θανάτους των δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, πραγματοποίησε χθες η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η ΕΣΗΕΑ, προανήγγειλε στάση εργασίας σήμερα, από τις 12 έως τις 2 μ.μ. και πορεία προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή