«Καμπανάκι» EEA προς τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς

Οικονομική, κοινωνική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 12:46
UPD:12:46
A- A A+

Λίγες εβδομάδες μετά από τη δημοσιοποίηση έκθεσης διεθνούς επιστημονικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις περιοχές, όπου παράγονται κάποια από τα γνωστότερα κρασιά, καθιστώντας δύσκολη την καλλιέργεια αμπελιών, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA).

Σε νέα έκθεσή του αναφέρει ότι, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν τον τύπο σταφυλιών που καλλιεργούν, την περιοχή των αμπελώνων τους ή ακόμη και να μετακινήσουν την παραγωγή τους, σε κάποιες περιπτώσεις.

Αυτό, κατά τον EEA, είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση με τίτλο «Προσαρμογή στην Ευρώπη» περιγράφει τις πολιτικές και κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, οι μισές από τις 32 χώρες-μέλη του EEA έχουν εκπονήσει σχέδιο προσαρμογής, ενώ κάποιες έχουν περάσει στην πράξη. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των κρατών που δεν έχουν υιοθετήσει, αλλά βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή.

Αν και επισήμως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο οργανισμός τονίζει ότι είναι απαραίτητο τα κράτη να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη άνοδο και άλλες επιπτώσεις, όπως τη μείωση των βροχοπτώσεων στο Νότο και την αύξησή τους στο Βορρά.

«Η προσαρμογή έχει να κάνει με νέους τρόπους σκέψης και αντιμετώπισης των κινδύνων, της αβεβαιότητας και της πολυπλοκότητας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EEA Τζάκλιν Μαγκλέιντ. «Απαιτεί από τους Ευρωπαίους να συνεργαστούν, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να επενδύσουν στις μακροπρόθεσμες μεταμορφώσεις που απαιτούνται για να διατηρηθεί η ευημερία μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.»

Η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη πολιτικών προσαρμογής σε διάφορους κλάδους, όπως στις μεταφορές ή στον τουρισμό. Οι συντάκτες της επισημαίνουν ότι παρά το υψηλό – σε κάποιες περιπτώσεις – κόστος, η εφαρμογή μέτρων θα φέρει μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση.

Το παράδειγμα της Καλαμαριάς

Ειδική μνεία γίνεται στο σχέδιο προσαρμογής του δήμου Καλαμαριάς, το οποίο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση χώρων πρασίνου. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι, ενώ πριν από την εκπόνηση του σχεδίου δεν υπήρχε στρατηγική συνεργασία μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεων και υπηρεσιών, ο δήμος κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα «διατμηματικό task force παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής» και να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες προτάσεις προσαρμογής, σαφείς προτεραιότητες και ξεκάθαρους ρόλους για όλους τους εμπλεκομένους, εντός και εκτός δήμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή