Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο
Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 16:20
UPD:19:18
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εν γένει στάση της στο ζήτημα της οικονομίας.

A- A A+

Σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να δέχεται βολές από την αντιπολίτευση, αλλά και με επιφυλάξεις επί συγκεκριμενων ρυθμίσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια.

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε προσθήκη που προβλέπει περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, κάτι που είχε μεταδώσει νωρίτερα το naftemporiki.gr.

 

Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχεια ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.
 
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.

Nωρίτερα, αφότου απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εν γένει στάση της στο ζήτημα της οικονομίας.

Δεκτό ένα από τα άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία

Παράλληλα, έκανε δεκτό το ένα από τα τρία άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, ζήτημα που είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές. Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, με προσθήκη που κατέθεσε ο Υπουργός στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».
 
Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010.
 
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.
 
Για τους εφοπλιστές και τις εξαιρέσεις από την εισφορά που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι επαναλαμβάνεται ισχύουσα διάταξη «για λόγους ασφαλείας δικαίου» και πρόσθεσε ότι «από φέτος οι εφοπλιστές υπολογίζεται ότι θα δώσουν παραπάνω 140 εκατ. ευρώ από πλοιοκτήτριες εταιρείες ημεδαπές ή αλλοδαπές».
 
«Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής»
 
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».
 
«Με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση».
 
«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα διεθνή μήντια, αλλά και από τον Σόιμπλε. Αλλά «και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα».
 
Π. Λαφαζάνης: Εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.

«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα .

«Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε ότι «παίρνετε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. είναι το χαράτσι, 500 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν, όταν εν μέσω ύφεσης παίρνετε μέτρα 6 δις που θα πληρώσει ο λαός, να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου;».
 
Για το χαράτσι στα ακίνητα ο Π. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι το ΣτΕ το αποδέχθηκε εκτάκτως και μόνο επειδή θα ίσχυε για 2 χρόνια, και τόνισε ότι «είναι η χαριστική βολή στην οικοδομή που έχει βουλιάξει».
 
Αναφερόμενος στις προωθούμενες απολύσεις στο Δημόσιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται προγκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό». «Με ποιο δικαίωμα στέλνετε τον κόσμο στον Καιάδα; Για ανθρώπους μιλάμε που προσπαθούν να επιβιώσουν όχι να πλουτίσουν», σημείωσε.
 
Σχολιάζοντας την αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Παράλληλα, συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης, διαλύονται επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι αρτοποιοί, οι λογιστές, οι ξεναγοί.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αλλαγές του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ και εκφεύγει και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Ο Π. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι το κράτος, οι πολίτες δίνουν 50 δισ. στο ΤΧΣ, αλλά δεν θα μπορούν να ελέγξουν την διαχείρισή τους. Στόχος, συνέχισε, είναι «να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος και να παραμένουν οι τράπεζες στον έλεγχο της τρόικας, να πάνε σε «υπόγεια» ιδιωτικά και πολυεθνικά συμφέροντα». «Δεν σας αρκούσε η σχετική ανεξαρτησία που είχε το ΤΧΣ, θέλατε να εξασφαλιστείτε πλήρως. Παράδοση απόλυτη στην τρόικα» πρόσθεσε και κατέληξε «αυτή την διάταξη θα την πάρετε πίσω, δεν εξουσιοδοτείστε από κανένα να χρηματοδοτείτε με λεφτά του δημοσίου ΝΠΙΔ».
 
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμή το δημόσιο τομέα και τον κρατικό έλεγχος της αγορά.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κυριακόπουλος σημείωσε πως «με το σημερινό νομοσχέδιο, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον δημόσιο τομέα», επισημαίνοντας όμως πως «δεν ανοίγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

«Ενώ λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα για την αναβάθμιση του Δημοσίου, την ίδια ώρα μας λέτε ότι μπορεί ένας απόφοιτος Λυκείου να πάρει πιθανόν την θέση ενός αποφοίτου ΤΕΙ, αλλά και ενός αποφοίτου ΑΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Οικονομικών. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση που δεν πείθει την κοινωνία πως το σχέδιο της τροκομματικής κυβέρνησης έχει συνέπεια και συνέχεια» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, αλλιώς «οι απολύσεις με κλειστά μάτια, θα είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα».

Στη συνέχεια, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «μύθους του ΣΥΡΙΖΑ και του συνονθυλεύματος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα χρήματα από άλλες χώρες». «Το παράδειγμα της Κύπρου, δυστυχώς επιβεβαίωσε όλους εμάς που λέγαμε ότι ο ασφαλής αλλά παράλληλα δύσκολος δρόμος, είναι ο δρόμος της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Αρκετές επιφυλάξεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διατύπωσε για λογαριασμό της Δημοκρατικής Αριστεράς η Ασημίνα Ξυροτήρη, εκτιμώντας παράλληλα πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Η κ. Ξυροτήρη, μετέφερε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν λάβει κρατικές επιδοτήσεις, μήπως κληθούνε να τις επιστρέψουν πίσω και μάλιστα εντόκως, καθώς «δεν έγιναν οι ενέργειες εκείνες, ώστε να αποδειχθεί πως οι ενισχύσεις δόθηκαν υπό προϋποθέσεις και δεν ειναι παράνομες».

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την αντίθεσή της στις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού και του λογιστή-φοροτεχνικού, «που απελευθερώνουν κάποιες δραστηριότητες και πραγματικά δημιουργούν μιαν άσχημη κατάσταση αναφορικά με την αναγνώριση του κόπου των ελλήνων πολιτών να σπουδάσουν». Στα θέματα δε, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, παρότι έγιναν κάποιες βασικές βελτιώσεις για τους αγρότες παραγωγούς και τα συνδεδεμένα νησιά».

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε πιο σαφή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για την εισαγωγή του συμψηφισμού οφειλών που θα περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο - και αναφέρθηκε και στην κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και οι οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς: «Βρήκατε τη δεξαμενή για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο ... Πρέπει να βρείτε 15.000. Λέγατε πως είναι οι επίορκοι, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος - και έρχεστε τώρα με το νομοσχέδιο να κάνετε λόγο για τις εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου χωρίς τις δήθεν διασφαλίσεις περί κινητικότητας του παρελθόντος...».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τα στελέχη της πλειοψηφίας, ότι παραμένουν «οι πιο πιστοί οπαδοί της Μέρκελ, την ώρα που ακόμα και οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη, ακόμα και ο Μπαρόζο βγήκε και είπε πως τελείωσε η ιστορία της λιτότητας - και αναζητούν ρύθμιση διάσωσης. Δεν μπορεί η χώρα να εξαρτάται από τον λάθος πολλαπλασιστή» παρατήρησε.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία της συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με όλες τις διατάξεις σε ένα άρθρο, ο κ. Μαριάς υποστήριξε πως αποσκοπεί στην υφαρπαγή της ψήφου της πλειοψηφίας: «Οι εξηγήσεις του κου Στουρνάρα για το κατεπείγον δεν πείθουν. Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις σε εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου, που είχατε όλο το χρόνο να τις ρυθμίσετε. Φέρνετε τροπολογίες που θα θέλαμε κι εμείς να υπερψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε με τη λογική του ενός άρθρου, του όλα ή τίποτα» ανέφερε.

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα προαπαιτούμενο για να εισπράξουμε τη σωτήρια δόση και να μην χρεοκοπήσουμε. Ενώ πριν το πρώτο Μνημόνιο πείσατε κάποιους απ' τους ψηφοφόρους και με χίλια ζόρια σχηματίσατε μία τρικομματική τερατουργική κυβέρνηση εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, σήμερα δεν πείθετε πλέον κανέναν» παρατήρησε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Επιμένετε πως τα εν λόγω προαπαιτούμενα είναι απαραίτητα και μονόδρομος. Μας είπατε πως τα μέτρα που παίρνετε θα είναι τα τελευταία, εφαλτήριο ανάπτυξης και άλλες τέτοιες γελοιότητες που μόνον θυμηδία θα προκαλούσαν, αν δεν είχαν οδηγήσει εκατομμύρια συμπατριωτών μας στη μιζέρια και εκατομμύρια στο χείλος του γκρεμού. Είναι ανάπτυξη η βάρβαρη επαναφορά οθωμανικών κατοχικών θεσμών όπως το χαράτσι; Το να εξοντώνεται ένα επάγγελμα όπως αυτό του αρτοποιού;» αναρωτήθηκε ο κος Παναγιώταρος και συμπλήρωσε: «Πάτε να κάνετε το απόλυτο μπάχαλο στις λαϊκές αγορές: Θα τις κάνετε άντρο παράνομων αλλοδαπών που θα πουλάνε πάσης φύσεως πραμάτειες χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Εξοντώνετε το λαό. Είστε εντολοδόχοι της Τρόικας που είναι εντολοδόχοι κάποιων άλλων γαμψομύτηδων τοκογλύφων, των γνωστών Σάυλοκ που καταστρέφουν την υφήλιο προκειμένου να γεμίσουν τα πουγκιά τους».

«Το ΚΚΕ καταγγέλει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ενός και μόνου άρθρου, τόσο για την ουσία του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον έρχεται» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην πράξη, «μονιμοποιείται το χαράτσι στα ακίνητα - και έχουν το θράσος να λένε πως βελτιώνουν και την κατάσταση. Για τον διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο, θεσπίζεται τοκογλυφικό επιτόκιο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης. Οι τράπεζες ωχριούν μπροστά στη ρύθμιση αυτή. Άνθρωποι με 500-600 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν. Πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους; Πώς μπορεί κάποιος που χρωστά τις ασφαλιστικές εισφορές δύο χρόνων, να μπει στη ρύθμιση πληρώνοντας τις δόσεις του 2013 και τη δόση της ρύθμισης; Εκεί που δεν μπορεί να πληρώσει τα 860 ευρώ, είναι δυνατόν κάποιος να πληρώσει τα 1.280;»

«Εμείς θέλουμε κούρεμα των φορολογικών οφειλών της λαϊκής οικογένειας, γιατί τους έχετε κουρέψει τη ζωή, τους μισθούς και τις συντάξεις. Και όχι μόνον να τους κουρέψετε τις οφειλές, αλλά να το κάνετε σε πλαίσιο γενικευμένων φοροαπαλλαγών για το λαό. Τη στιγμή που δεν κουρεύετε τις οφειλές, κουρεύετε ακόμα και τα ψωρο-ευρώ των υποχρεώσεων των εφοπλιστών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, που άρχισε στις 11.00, θα διαρκέσει, βάσει του Κανονισμού, περίπου 10 ώρες και θα κορυθωθεί αργά το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή