Εν μέσω αντεγκλήσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Κριτική για εμβόλιμες διατάξεις από κυβερνητικούς βουλευτές
Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 16:49
UPD:16:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Βουλευτές των κομμάτων στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προς επεξεργασία.

A- A A+

Εν μέσω αντεγκλήσεων για τη διαδικασία του κατεπέιγοντος, αλλά και επί της ουσίας, διεξάγεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση τμήματος της επόμενης δόσης.

Θετικές κρίσεις για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και κριτική για εμβόλιμες διατάξεις διατύπωσαν κυβερνητικοί βουλευτές. 

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που το φως που αχνοφέγγει ... παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...».

Μέτρα που εξήρε η κ. Πατριανάκου, ήταν η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση».

«Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο;» αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας» ανέφερε σαρκαστικά.

«Είστε και πονηρούληδες! Καταργείτε ακόμα και το 50% των εφοπλιστών και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το είχατε κρυφό για να μην το δούμε!» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και ο αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Δεν υπάρχει επίπτωση απ’ την κατάργηση του φόρου στους εφοπλιστές, διότι από άλλη διάταξη δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σε κάθε περίπτωση, «οι εφοπλιστές θα δώσουν κατ’ ελάχιστον 140 εκατ. ευρώ παραπάνω φέτος. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού και να τους καλέσουμε να διαπραγματευτούμε για εγχώρια προβλήματα όπως τα ναυπηγεία; Εμείς αυτό κάνουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση» και πως «όσο συνεχίζεται σταγόνα με σταγόνα το δηλητήριο του Μνημονίου, δεν μπορεί να είμαστε σε θετική κατεύθυνση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - τόνισε ο κ. Τσακαλώτος - έχει προτείνει προοδευτικούς συντελεστές για την αποπληρωμή οφειλών (με μηδενικό συντελεστή για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο φτώχειας) σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που βάζει επιτόκιο υπερημερίας πάνω από 8%, και εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις κάτω των 5.000 ευρώ οφειλές.

Απευθυνόμενος τέλος, στον παριστάμενο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε τη διάταξη που απεσύρθη για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις διατάξεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του λογιστή και του γεωτεχνικού για να συμπεράνει πως «στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα μικρό και αυταρχικό κράτος. Ένα κράτος που δεν θα κάνει ελέγχους στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα ρυθμίζει, αν και ο καπιταλισμός πήγε μπροστά με ρυθμίσεις και όχι με έλλειψη ρυθμίσεων....».

«Κύριε Τσακαλώτο, προβλέπατε πως τον Μάρτιο θα πέσει η κυβέρνηση επειδή θα παίρναμε νέα μέτρα. Εδώ είμαστε» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Απ' την Κίνα μέχρι την Κούβα ανοίγουν οι αγορές. Είστε οι μόνοι που δεν το δέχεστε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αντιρρήσεις για ορισμένες ρυθμίσεις ωστόσο δεν διετύπωσε μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «ρυθμίσεις που βαφτίζονται υποχρεώσεις» και διέκρινε πίσω απ' τη ρύθμιση για τους λογιστές, «τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρείες».

«Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν απόφοιτο λυκείου να είναι ισότιμος με κάποιους που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή κατέχουν και διδακτορικό, μόνο και μόνο επειδή εργάστηκε επί πέντε χρόνια πλάι τους» παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα σε σχέση με τη ρύθμιση για την φούρνιση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ, παρατήρησε πως «δίνουμε άλλοθι στην αντιπολίτευση να λέει πως κάποιοι μας χρησιμοποιούν. Δεν εξυπηρετούμε, ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε κάτι άλλο, αλλά συγκεκριμένους επιχειρηματίες...»

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίστοιχα, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), παρότι με τη σειρά της χαιρέτισε το «κλείσιμο του κύκλου αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την «πλήρη διάλυση του δικαίου άσκησης των επαγγελμάτων στην Ελλάδα».

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρατήρησε πως ο μειωμένος συντελεστής για το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι στη ΔΕΗ»), αφορά μονάχα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% - «δηλαδή ελαχίστους». Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε η πρόβλεψη να συμπεριλάβει και αναπήρους σε ποσοστά 67% και άνω, όπως επίσης και τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση.

«Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα την τριετία 2010-12 και πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση και το επόμενο έτος» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα. Άρα η μείωση των συντάξεων κατά 35%, δεν είναι μονάχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδύσει με μετοχές στην Εθνική Τράπεζα».

Την πρώτη εξυπηρέτηση των «golden boys» μετά από τις ρυθμίσεις για μείωση των αποδοχών τους, διέκρινε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) εστιάζοντας στην «αποκοπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Μαριάς υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για εκκίνηση της διαδικασίας αξίωσης των γερμανικών αποζημιώσεων και για την συγκρότηση ενός Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών με 150 δόσεις, που θα δώσει την δυνατότητα στους οφειλέτες επιχειρηματίες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, διαγραφόμενοι από τον «Τειρεσία» και εξασφαλίζοντας πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

«Το φως που αχνοφέγγει το έχει κόψει η ΔΕΗ σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Επικράτεια» σχολίασε ο Η. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) για την ομιλία της εισηγήτριας της ΝΔ.

Ο κος Παναγιώταρος, καταφέρθηκε με τη σειρά του κατά της διάταξης για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, ενώ σε σχέση με τις εξαγγελίες για 25.000 θέσεις εργασίας στα επανεκκινούμενα δημόσια έργα, «το σίγουρο είναι πως δεν θα απασχολήσουν Έλληνες αλλά αλλοδαπούς (...) Ο κος Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, «βάλτε όλοι φωτοβολταϊκά», και τώρα έρχεται το ίδιο το κράτος να μειώσει το εγγυημένο κέρδος, βάζει πρόσθετη φορολογία, αυτοδιαψεύδεται και αυτοεξευτελίζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αγορητής της Χρυσής Αυγής.

Το σύνολο των αγορητών της αντιπολίτευσης καταφέρθηκε κατά της ρύθμισης για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές.

«Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα - απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σ' αυτά και πριν το νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση - και χρήση έχουμε» παρατήρησε ο υπουργός.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου, κάτι που όμως τελικά έγινε αποδεκτό καθώς τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης ψήφισαν 26 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψήφισαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή