ΟΗΕ: Έγκριση δύναμης 12.600 κυανόκρανων για το Μάλι

Θα ονομάζεται MINUSMA και θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 17:43
UPD:17:55
REUTERS/ECPAD/ARNAUD ROINE

Επικουρικό ρόλο ως προς τους κυανόκρανους θα παίζουν και οι γάλλοι στρατιώτες, σε περίπτωση που χρειαστεί εμπλοκή σε μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες στην δυτικοαφρικανική χώρα.

A- A A+

Ομόφωνα ενέκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης 12.600 κυανοκράνων, η οποία θα αναλάβει την τήρηση της εσωτερικής τάξης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι μετά την 1η Ιουλίου 2013.

Επικουρικό ρόλο ως προς τους κυανόκρανους θα παίζουν και οι γάλλοι στρατιώτες, σε περίπτωση που χρειαστεί εμπλοκή σε μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες στην δυτικοαφρικανική χώρα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ειρηνευτική δύναμη στο Μάλι στέλνει ο ΟΗΕ

Ομόφωνη έγκριση για τη συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης στο Μάλι έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δύναμη θα αποτελείται από 12.600 κυανόκρανους και η αποστολή της θα επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση του βόρειου Μάλι. Η περιοχή ελέγχοταν από ισλαμιστές αντάρτες πριν από την επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων τον Ιανουάριο. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα αρχίσει να αναπτύσσεται στην αφρικανική χώρα από τις αρχές Ιουλίου και θα παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Η άφιξη των ειρηνευτικών στρατευμάτων μπορεί να καθυστερήσει αν το Συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας για τους στρατιώτες.

Η Γαλλία, με τη βοήθεια 2.000 στρατιωτών από το Τσαντ και εκατοντάδων άλλων από τρίτες χώρες της δυτικής Αφρικής, άρχισε τον Ιανουάριο στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στους ισλαμιστές στο Μάλι, οι οποίοι είχαν εκμεταλλευτεί την εξέγερση των κοσμικών τουαρέγκ ανταρτών και είχαν καταλάβει τα δύο τρίτα της χώρας.

YOUTUBE/ALJAZEERAENGLISH

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα λάβει το όνομα MINUSMA, θα λάβει τη σκυτάλη από τη μεικτή αφρικανική δύναμη AFISMA, πολλοί εκ των ανδρών της οποίας ενδέχεται να μετατραπούν σε κυανόκρανους.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή