Μέσα από τα «μαύρα μάτια» ενός σπουδαίου ρεμπέτη

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 10:22

Συνδυάζοντας την προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη, για τα πρώτα νεανικά του χρόνια, με πλούσιο αρχειακό υλικό ο Μάνος Ελευθερίου ανασυνθέτει την τότε ατμόσφαιρα της Σύρου, στην οποία και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε.

A- A A+

Η ανατολή της ζωής ενός μεγάλου μας ρεμπέτη ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και την ιστορία ενός όμορφου νησιού, εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα και άρχισε να μαθαίνει τον κόσμο.

Κάνοντας ένα οδοιπορικό στα πρώτα 15 χρόνια  της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο, το βιβλίο του  συγγραφέα και ποιητή Μάνου Ελευθερίου, «Μαύρα μάτια. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905 – 1920» , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός, σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης, Εύα Κοτανίδη και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Γεννημένος στον Δανακό της Σύρου από οικογένεια καθολικών φτωχών αγροτών, ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905 – 1972) ήταν ο πρωτότοκος από 6 αδέλφια. Ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ενώ εκείνος τον συνόδευε από μικρή ηλικία, παίζοντας τουμπί (νησιώτικο τύμπανο) σε διάφορα πανηγύρια. Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, ο Μάρκος αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια, βοηθός σε οπωροπωλεία και άλλα, μέχρι που έφυγε από το νησί και ήρθε στον Πειραιά, όπου αργότερα τον ακολούθησε και η οικογένειά του.

Ένα καλειδοσκοπικό κείμενο

Συνδυάζοντας την προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη, για τα πρώτα νεανικά του χρόνια, με πλούσιο αρχειακό υλικό (περιγραφές εφημερίδων για χορούς, αστυνομικές διατάξεις, δικαστικά έγγραφα, σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα), ο Μάνος Ελευθερίου ανασυνθέτει την τότε ατμόσφαιρα της Σύρου, στην οποία και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Αποτυπώνοντας τη φωτεινή, αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της με τις πολλές αντιθέσεις, σκιαγραφεί την εποχή που το κομβικό λιμάνι της παρήκμασε, δίνοντας τα ηνία στον Πειραιά, εκεί όπου έπλευσε ο νεαρός Μάρκος, για να βρει την τύχη του. Και εκεί, είδε όλα αυτά, που στάλαξαν στην ψυχή του και έγιναν μουσική, στίχοι, τραγούδια: την ευμάρεια των πλουσίων, τους τεκέδες, τα πορνεία, τους  κουτσαβάκηδες, τα εφοπλιστικά πλοία και τους καρβουνιάρηδες, τα εργοστάσια και την παιδική εργασία.

Ο συγγραφέας

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει συγγράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μυθιστορήματα, τόμους με πεζά, λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές του συλλογές και 400 περίπου τραγούδια, για τα οποία έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Έχει εργαστεί, επίσης, ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός και, το 2005, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα «Ο καιρός των χρυσανθέμων».

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ.: 210 3217917.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς