Ένα επικίνδυνο φιλί χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 10:45

Το φιλί του Ιούδα», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η εξουσία σε φόντο ασπρόμαυρο» - στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

A- A A+

Εκεί, που ο ιδιωτικός χώρος και η όποια διαφορετικότητα απειλούνται  συνεχώς από την εισβολή των κοινωνικών συμβάσεων και καταναγκασμών, ένας έρωτας  ξεπερνά τον φόβο και τις προκαταλήψεις, για να αντικρύσει, τελικά, κατάματα την προδοσία.

Ξεπερνώντας τα όρια της πραγματικής προσωπικής ιστορίας του Όσκαρ  Ουάιλντ, το έργο του David Hare, «Το φιλί του Ιούδα», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η εξουσία σε φόντο ασπρόμαυρο» - στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Μιλώντας με πάθος και τόλμη για το τίμημα της ηθικά ανένδοτης στάσης σε έναν κόσμο όπου κυβερνά ο φόβος, η σκοπιμότητα και ο συμβιβασμός, το έργο εστιάζει σε δύο ημέρες - ορόσημα στη ζωή του ιδιοφυούς ιρλανδού ποιητή και δραματουργού Όσκαρ Ουάιλντ και στην πορεία του προς την αυτοκαταστροφή: την ημέρα που αποφασίζει να μείνει στην Αγγλία και να πάει στη φυλακή με καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια, λόγω της σχέσης του με τον νεαρό Μπόουζι και τη νύχτα, μετά την αποφυλάκισή του, δύο χρόνια αργότερα, όταν ο εραστής, για τον οποίο ρισκάρισε τα πάντα, του δίνει το «φιλί του Ιούδα».

Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις

Το έργο εστιάζει σε δύο ημέρες - ορόσημα στη ζωή του ιδιοφυούς ιρλανδού ποιητή και δραματουργού Όσκαρ Ουάιλντ και στην πορεία του προς την αυτοκαταστροφή.

Όσκαρ Ουάιλντ: Η φήμη του, η οικονομική του επιφάνεια, η λαμπερή κοινωνική του θέση, τα παιδιά του. Μπόουζι (Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας): ο νεαρός κακομαθημένος άντρας, η ομορφιά, το μοιραίο πάθος, η επιπολαιότητα, η εγωπάθεια, οι εκρήξεις, οι ατέλειωτες απαιτήσεις. Ρόμπι Ρος: ο πρώτος εραστής, η φωνή της λογικής, το παντοτινό στήριγμα, η αληθινή αγάπη που δε ζητάει αντάλλαγμα. Και μαζί τους, πάντα και παντού, ο αμείλικτος κοινωνικός περίγυρος.

Το πάθος χωρίς όρια, η ακροβασία στο κενό χωρίς συναίσθηση κινδύνου, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Και ύστερα, η βίαιη εισβολή του νόμου στον ιδιωτικό χώρο, η δίκη, η καταδίκη, η φυλακή, η αποφυλάκιση. Και τότε, μια ευκαιρία για ευτυχία αρχίζει να φαίνεται  αχνά, κάπου μακριά. Και χάνεται σε μια στιγμή. Από ένα φιλί. Αυτό της προδοσίας.
Και, τώρα, τί;

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου, σκηνικά - κοστούμια: Τόλης Τατόλας, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τίτος Λίτινας (Άρθουρ και Γκαλιλέο - ο περίγυρος), Βασίλης Μαργέτης (Ρόμπι Ρος), Αλέξανδρος Αμερικάνος (Μπόουζι, Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας), Μάνος Καρατζογιάννης (Όσκαρ Ουάιλντ).

Πληροφορίες

Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36 – Ομόνοια, τηλ.: 210 5242211 – 13. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή: 21.00, Δευτέρα και Τρίτη: 20.00. Διάρκεια  παράστασης: 120 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς