Ιράν: Αποσταθεροποίηση για την περιοχή τα σύγχρονα αμερικανικά όπλα στο Ισραήλ

Σχόλιο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ουάσινγκτον - Τελ Αβίβ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 16:42
UPD:17:14
REUTERS/POOL

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ συνομιλεί με ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Χέιγκελ επισφράγισε τη συμφωνία για την προμήθεια στο Τελ Αβίβ σύγχρονων πυραύλων και αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του στο Ισραήλ.

A- A A+

Κριτική άσκησε η Τεχεράνη στη συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για την προμήθεια στο Τελ Αβίβ σύγχρονων πυραύλων και αεροσκαφών, κάνοντας λόγο για κίνηση η οποία κομίζει μονάχα «αποσταθεροποίηση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αυτού του είδους η βοήθεια θα οδηγήσει μονάχα σε αστάθεια και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος επισφράγισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του στο Ισραήλ, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στο Ιράν ώστε το τελευταίο να μην προχωρήσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Πρόκειται για συμφωνία παροχής πυραύλων για την εξουδετέρωση της εχθρικής αεράμυνας, ραντάρ για μαχητικά αεροσκάφη, δεξαμενές ανεφοδιασμού στο αέρα και αεροσκαφών Osprey V-22.

Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει στο Ισραήλ την ανάγκη να αναμείνει αποτέλεσμα από τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και τη διπλωματική οδό, ενώ το Τελ Αβίβ προκρίνει τη στρατιωτική δράση με στοχευμένα πλήγματα.

Τον Μάρτιο, ο ιρανός Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα «ισοπεδώσει» το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα εάν το Ιράν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάνοντας λόγο για πυρηνικό πρόγραμμα για καθαρά ειρηνικούς, ιατρικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή