Ιράν: Σχέδια για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη σεισμόπληκτη Μπούσερ

Δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της Τεχεράνης
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 15:31
UPD:15:34
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η Τεχεράνη έχει πολλές φορές στο παρελθόν απορρίψει διεθνείς ανησυχίες για τα επίπεδα ασφαλείας του πυρηνικού αντιδραστήρα στην επαρχία Μπούσερ, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2011 μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναβολών.

A- A A+

Για σχέδια του Ιράν να προχωρήσει στη δημιουργία και νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην παράκτια περιοχή Μπούσερ, η οποία χτυπήθηκε την Τρίτη από σεισμό της τάξης των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνουν λόγο την Τετάρτη ιρανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η σεισμική δόνηση, με επίκεντρο 89 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του λιμανιού του Μπούσερ, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 900, ωστόσο δεν είχε καμία επίπτωση στον πυρηνικό σταθμό ο οποίος βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης.

REUTERS
Δεκάδες νεκροί από σεισμό στο Ιράν

Για τουλάχιστον 32 νεκρούς και 800 τραυματίες κάνει λόγο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής φοιτητικής ένωσης, μετά το σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην περιφέρεια Μπούσεχρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας , Φερεϊντούν Χασανβάντ, δήλωσε ότι έχουν καταρρεύσει 700 κατοικίες.

Το άθικτο του αντιδραστήρα επιβεβαίωσαν τόσο οι τοπικές ιρανικές αρχές όσο και ειδικοί της κατασκευάστριας ρωσικής εταιρείας.

Δύο ακόμη μονάδες «στο εγγύς μέλλον»

Η Τεχεράνη έχει πολλές φορές στο παρελθόν απορρίψει διεθνείς ανησυχίες για τα επίπεδα ασφαλείας του πυρηνικού αντιδραστήρα στην επαρχία Μπούσερ, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2011 μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναβολών.

Τη δήλωση για τη δημιουργία και νέων αντιδραστήρων στην περιοχή έκανε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ισλαμικού κράτους.

Ο Φερεϊντούν Αμπάσι Νταβανί σημείωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση  αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι την ώρα του σεισμού η μονάδα δεν παρήγαγε ούτε απέστελλε ρεύμα, ενώ εκ της κατασκευής της είναι ανθεκτική μέχρι και σε σεισμό της τάξης των 8 Ρίχτερ.

«Η περιοχή της Μπούσερ μπορεί να φιλοξενήσει έως και έξι αντιδραστήρες και η κατασκευή δύο ακόμη μονάδων τουλάχιστον 1000 μεγαβάτ θα αρχίσει στο εγγύς μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Νταβανί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή