Βοστόνη: Αντιμέτωπος μέχρι και με την θανατική ποινή ο βασικός ύποπτος

Θα αντιμετωπιστεί ποινικά ως πολίτης και όχι ως αιχμάλωτος πολέμου, λέει ο Λευκός Οίκος
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 20:27
UPD:21:59
REUTERS/LUCAS JACKSON

Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος αναρρώνει σε νοσοκομείο της Βοστόνης. Στη φωτογραφία, το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε ο 19χρονος.

A- A A+

Κατηγορίες για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, οι οποίες, σε περίπτωση καταδίκης, μπορεί να ισοδυναμούν με θανατική ποινή, απαγγέλθηκαν την Δευτέρα ενάντια στον 19χρονο βασικό ύποπτο για τη διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστόνης, μαζί με το νεκρό αδελφό του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας με φονικά εκρηκτικά, σημειώνει το υπουργείο.

Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε επάνω από το κρεβάτι του 19χρονου, στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

REUTERS
Ρωσία: Καμία σχέση των δραστών της Βοστόνης με οργανώσεις του Καυκάσου

Θολή παραμένει η εικόνα από τις επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης όσον αφορά στο κίνητρο που οδήγησε σε αυτή την πράξη τα δύο αδέρφια από την Τσετσενία.  Οι αντάρτες του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου αρνήθηκαν σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξή τους στη βομβιστική επίθεση της Βοστόνης, για την οποία ως κύριοι ύποπτοι φέρονται δύο αδέλφια από την Τσετσενία. Ούτε οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία για σχέσεις των αδελφών Τσανάεφ με παράνομες ένοπλες οργανώσεις στον Β. Καύκασο.

Οι κατηγορίες της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης των ΗΠΑ «αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο είτε της θανατικής ποινής είτε της ισόβιας ή ιδιαίτερα μακρόχρονης κράτησης», συμπληρώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Άρχισε η ανάκριση του ύποπτου για την επίθεση στη Βοστόνη

Ξύπνησε, δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά απαντά στις ερωτήσεις των στελεχών του FBI γράφοντας. Αυτό ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τον 19χρονο Ντζοχάρ Τσαρνάεβ, τον ύποπτο της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη, που νοσηλεύεται τραυματισμένος, μετά την επεισοδιακή σύλληψή του.

«Μολονότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η απαγγελία των κατηγοριών φέρνει σε αίσιο πέρας τη συγκεκριμένη εβδομάδα, τόσο για τη Βοστόνη όσο και για ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ.

Τακτική δικαιοσύνη και όχι στρατοδικείο, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο τσετσενικής καταγωγής φοιτητήςδεν θα αντιμετωπιστεί ως «αιχμάλωτος πολέμου» των ΗΠΑ κατά τη δικονομική διαδικασία, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

«Δεν θα αντιμετωπιστεί σαν ένοπλος μαχητής του εχθρού ο οποίος βρέθηκε στα χέρια μας», δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, καθώς υπήρξε σχετική φημολογία, κυρίως από πλευράς μελών του Κογκρέσου τα οποία ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βοστόνη: Τα κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις στο επίκεντρο των ερευνών

Θολή παραμένει ακόμα η εικόνα από τις επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα κίνητρα, αλλά και στο αν οι δύο αδελφοί από την Τσετσενία έδρασαν μόνοι τους ή ήταν σε επαφή με εξτρεμιστικές ομάδες.

«Θα προσαγάγουμε αυτόν τον τρομοκράτη διαμέσου του πολιτικού συστήματος δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας.

Στις 30 Μαΐου η έναρξη της δίκης

Για την 30ή Μαΐου ορίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρεις νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, 30 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή