ΕΕ: Άρση των κυρώσεων κατά της Μιανμάρ, πλην του εμπάργκο όπλων

Σημαντικό βήμα για την πλήρη επανένταξη της ασιατικής χώρας στη διεθνή κοινότητα
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 19:23
UPD:19:37
EPA/LYNN BO BO

Η είσοδος του βιομηχανικού λιμένα στη Γιανγκόν της Μιανμάρ.

A- A A+

Να άρουν και τις τελευταίες κυρώσεις κατά της Μιανμάρ (Βιρμανίας) σε επίπεδο οικονομίας, εμπορίου και μετακίνησης προσώπων αποφάσισαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ κάνει λόγο για «νέο κεφάλαιο» για τις διεθνείς σχέσεις του ασιατικού κράτους, το οποίο έως πρόσφατα αντιμετωπιζόταν ως «κράτος – παρίας».

«Ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές οι οποίες έχουν λάβει χώρα έως σήμερα και με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε την άρση όλων των κυρώσεων κατά της Μιανμάρ, με την εξαίρεση του εμπάργκο όπλων», αναφέρεται σε δήλωση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ένωση είχε ήδη μειώσει τις κυρώσεις εναντίον της Βιρμανίας, καθώς ο στρατός, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα επί δεκαετίες, άρχισε να παραδίδει την εξουσία σε πολιτική διακυβέρνηση και η χώρα εφάρμοσε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.

Οι υπουργοί, ωστόσο, αναφέρθηκαν επίσης σε «σημαντικές προκλήσεις οι οποίες παραμένουν», κυρίως σε ό,τι αφορά στη λήξη των εχθροπραξιών στην επαρχία Κατσίν και τη βελτίωση των συνθηκών για τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή