Εύσημα Ομπάμα στην πορεία μεταρρυθμίσεων της Μιανμάρ

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 12:26
UPD:13:48

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

A- A A+

Η Μιανμάρ πραγματοποιεί ένα «αξιοσημείωτο ταξίδι» μεταρρυθμίσεων, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα που πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, την πρώτη μετά την επανεκλογή του, με στόχο να σηματοδοτήσει την μετατόπιση του ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ομπάμα, τον οποίο υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα πλήθη στους δρόμους της πρώην πρωτεύουσας, Ρανγκούν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Θιν Σέιν καθώς και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

«Μοιράστηκα μαζί του το γεγονός ότι αναγνωρίζω πως αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του.

«Αλλά νομίζουμε ότι μία διαδικασία δημοκρατικής και οικονομικής μεταρρύθμισης εδώ στη Μιανμάρ που άρχισε ο πρόεδρος μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες ευκαιρίες ανάπτυξης», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την ονομασία της χώρας που προτιμά το καθεστώς, και όχι την ονομασία που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ (Βιρμανία).

Στη συνέχεια ο Ομπάμα συναντήθηκε με την Αούνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, όπως και ο ίδιος, στο σπίτι της όπου πέρασε 15 χρόνια σε κατ’οίκον περιορισμό.

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είναι «ένα σύμβολο δημοκρατίας που έχει εμπνεύσει ανθρώπους όχι μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο».

«Αυτό το αξιοσημείωτο ταξίδι έχει μόλις αρχίσει και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών που αποτελούν το θεμέλιό τηςς. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», είπε αργότερα ο Ομπάμα απευθυνόμενος σε φοιτητές στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, προπύργιο των αγώνων για τη δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ρανγκούν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90.

Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβραβεύοντας την έναρξη εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ηγεσία της χώρας. Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ήρε και την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων από την Μιανμάρ.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν την επίσκεψη Ομπάμα

Παρά τη θερμή υποδοχή που έτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στη χώρα, έγινε στόχος έντονης κριτικής από ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η επίσκεψή του αποτελεί δημόσια στήριξη στην κυβέρνηση της Μιανμάρ, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων, όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στο δυτικό κρατίδιο Ραχίν και οι Κατσίν στα βόρεια της χώρας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο της Μιανμάρ ότι οι επιθέσεις σε βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσουν αν η κυβέρνηση της θέλει να αποφύγει νέες κυρώσεις», δήλωσε ο Μπραντ Ανταμς, διευθυντής του τμήματος Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch.

Η οργάνωση καταγγέλλει τις επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων σε κοινότητες των Ροχίνγκια που υποστηρίζει ότι διαπράχτηκαν τον Οκτώβριο. Από τον Ιούνιο, τα επεισόδια εθνοτικής βίας στο Ραχίν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 110.000.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε χθες ότι η επίσκεψή του «δεν πρόκειται για δημόσια στήριξη της κυβέρνησης. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη στη χώρα την οποία πριν από ενάμιση χρόνο κανένας δεν είχε προβλέψει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στην Μπανγκόκ.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τον Ομπάμα να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο της Μιανμάρ να τροποποιήσει νόμο του 1982 ώστε να επιτρέπεται σε όσα μέλη των Ροχίνγκια έχουν γεννηθεί στη χώρα, να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα. Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 Ροχίνγκια κατοικούν στην Ραχίν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή