Έτοιμο για τη «μεγάλη δοκιμή» το ηλιακό αεροπλάνο της Solar Impulse

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 18:20
UPD:18:22
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

To ηλιακό αεροπλάνο της Solar Impulse στο Μόφετ Φιλντ.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελευταίες δοκιμαστικές πτήσεις του ηλιακού αεροπλάνου της Solar Impulse στο Μόφετ Φιλντ του Σαν Φρανσίσκο, καθώς οι δημιουργοί του ετοιμάζονται για τη «μεγάλη δοκιμή»: την πτήση από τη μία ακτή των ΗΠΑ στην άλλη, χρησιμοποιώντας μόνο την ηλιακή ενέργεια.

YOUTUBE/SOLARIMPULSECHANNEL

Η συνέντευξη Τύπου της εταιρείας

Η εταιρεία δουλεύει πάνω στις δυνατότητες του μονοθέσιου αεροσκάφους της από το 2006, με δοκιμές σε Ευρώπη και Αφρική. Η τελευταία έκδοση του αεροσκάφους (ανοίγματος φτερών 80 μέτρων, με 12.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες στις πτέρυγες και την άτρακτό του, που κινούν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες) μπορεί να φτάσει ταχύτητα 64 χιλιομέτρων ανά ώρα και να μείνει στον αέρα 36 ώρες. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει το ταξίδι με μία πτήση, οπότε και θα χρειαστούν μερικές στάσεις: στο Φοίνιξ, το Ντάλας, το Μιζούρι και την Ουάσινγκτον, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

YOUTUBE/SOLARIMPULSECHANNEL

Το πρόγραμμα του ηλιακού αεροσκάφους ξεκίνησε το 2003, ως μελέτη στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, κατά την οποία θα ήταν δυνατή μία πτήση γύρω από τον κόσμο με ένα αεροπλάνο που κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια, εάν βελτιωνόταν η απόδοση των κυψελών ηλιακής ενέργειας.

REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Στιγμιότυπο από δοκιμαστική πτήση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πτήση του Solar Impulse θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου, ενώ η απόπειρα του γύρου του κόσμο θα λάβει χώρα μέσα στο 2015.

Προτεινόμενα για εσάς