Τέξας: Σε αναζήτηση επιζώντων στο εργοστάσιο λιπασμάτων

Ομοσπονδιακή βοήθεια για την καταστροφή ζητεί το Τέξας
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 21:37
UPD:21:41
REUTERS/MIKE STONE

Οι τραυματίες από την έκρηξη στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γουέικο, ξεπερνούν τους 160, ενώ δεκάδες κατοικίες πέριξ των εγκαταστάσεων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

A- A A+

Στην αναζήτηση επιζώντων έχουν επιδοθεί οι αρχές του Τέξας, μετά την ισχυρή έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε μονάδα παραγωγής λιπασμάτων και η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, με τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15 νεκρούς.

Οι τραυματίες από την έκρηξη στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γουέικο, ξεπερνούν τους 160, ενώ δεκάδες κατοικίες πέριξ των εγκαταστάσεων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τρεις εκ των τεσσάρων εθελοντών πυροσβεστών βρίσκονται ανάμεσα στους αγνοούμενους από την έκρηξη, η οποία βιώθηκε από την ευρύτερη περιοχή με ένταση ανάλογη ενός μικρού σεισμού 2,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι τοπικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροή αμμωνίας.

REUTERS/DEBORAH LUTTERBECK

Σε ό,τι αφορά υποψίες για τρομοκρατικό ή άλλου είδους χτύπημα, οι αρχές σημειώνουν ότι η έκρηξη, αλλά και η φωτιά η οποία προηγήθηκε, δε φαίνεται να αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα βιομηχανικό ατύχημα.

Παρά την τελευταία εκτίμηση, η αστυνομία έχει αποκλείσει τον χώρο όπως συμβαίνει σε σημεία όπου έχουν συντελεστεί εγκληματικές πράξεις, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανά να αυξηθεί.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δραματικές ώρες στο Τέξας

Συντρίμμια παντού. Έντονη μυρωδιά αμμωνίας και τοξικό νέφος. Μέσα σε αυτό το σκηνικό καταστροφής, οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στο Γουάκο του Τέξας. Η μεγάλη έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε 5 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμος των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 160, ενώ δεκάδες κατοικίες που βρίσκονται γύρω απο το εργοστάσιο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Περίπου 2.800 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι θα κηρύξει την περιοχή του ατυχήματος «κατεστραμμένη» και θα ζητήσει βοήθεια η οποία αντιστοιχεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ήδη, κατά τον κυβερνήτη, ο αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί να παράσχει όποια βοήθεια είναι απαραίτητη.

Η έκρηξη διέλυσε εντελώς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας λιπασμάτων West Fertilizer Company, 32 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Γουέικο, στο κεντρικό Τέξας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή