Τέξας: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες τραυματίες
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 06:33
UPD:13:41
REUTERS

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στα κτήρια που επλήγησαν από την πυρκαγιά είναι και ένας οίκος ευγηρίας, που έχει καταρρεύσει, παγιδεύοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα.

A- A A+

Μεταξύ πέντε και δεκαπέντε είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 160 οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στην πόλη Γουέικο του Τέξας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Πολλά κτήρια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γουέικο Πάτρικ Σουάντον, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό είναι διαδικαστικό και «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για κάτι άλλο πέρα φωτιά που προκλήθηκε από ατύχημα».

GRAPHIC NEWS

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant στην κωμόπολη Γουέστ, περίπου 130 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας και 32 χιλιόμετρα βορείως του Γουέικο, ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί τα αίτια.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Γουέστ, Τόμι Μούσκα, είπε ότι αγνοούνται πέντε ή έξι εθελοντές πυροσβέστες που ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν στο εργοστάσιο όταν ξέσπασε η φωτιά και βρίσκονταν εκεί την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας Ντι Ελ Ουίλσον ανέφερε ότι 133 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από παρακείμενο γηροκομείο, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό πόσοι τραυματίστηκαν. Εκτίμησε ότι συνολικά πάνω από εκατό άνθρωποι είναι τραυματίες.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με πολεμική ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια», δήλωσε σερίφης στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Ουίλσον, την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και όλες προκλήθηκαν από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο.

Πρόσθεσε ότι υπήρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη, αλλά και να εκλυθούν τοξικοί καπνοί λόγω της πυρκαγιάς που συνέχιζε να μαίνεται στο εργοστάσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μισή πόλη εκκενώθηκε.

Ο δήμαρχος δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Το Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.

Η έκρηξη προκάλεσε δόνηση ισοδύναμη με αυτή που θα προκαλούσε ένας σεισμός 2,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή