Θύελλα αντιδράσεων για το αίμα στα χωράφια της φράουλας

«Δέχθηκαν δεκάδες σκάγια»
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:24
UPD:15:21
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ
A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα, με θύματα αλλοδαπούς εργάτες σε καλλιέργεια φράουλας που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Τουλάχιστον ένας από τους επιστάτες του εργοδότη τους, άνοιξε πυρ αδιακρίτως, τραυματίζοντας πολλούς εξ αυτών. Εκτός κινδύνου οι τραυματίες. Συνελήφθη ο εργοδότης. 

Όλα άρχισαν περίπου στις έξι το απόγευμα κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, μεταξύ Βάρδας και Νέας Μανωλάδας.

Περίπου 200 αλλοδαποί εργάτες, οι περισσότεροι υπήκοοι Μπαγκλαντές και μερικοί από το Πακιστάν συγκεντρώθηκαν στο σημείο ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (όπως είπαν κάποιοι εξ αυτών το συνολικό ποσό ξεπερνά τις 150.000 ευρώ) , ωστόσο η απάντηση των εκπροσώπων του εργοδότη ήταν και πάλι αρνητική (σ.σ. είχε αναβάλει και κατά το παρελθόν την πληρωμή τους), με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

YOUTUBE/ILIALIVE

Μαρτυρία αλλοδαπού εργάτη που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους επιστάτες και δέχθηκε και αυτός πυροβολισμός.

Σύμφωνα με μαρτυρία αλλοδαπού εργάτη, οι επιστάτες που κρατούσαν όπλα, πυροβόλησαν αρχικά στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια αδιακρίτως κατά των συγκεντρωμένων, τραυματίζοντας πάνω από είκοσι άτομα.

Συνολικά 29 τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο του Πύργου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλοι είναι εκτός κινδύνου. Οι τραυματίες πιθανολογείται ότι είναι περισσότεροι, αλλά πολλοί από τους αλλοδαπούς δεν προσήλθαν για τις πρώτες βοήθειες καθώς δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και φοβούνται τη σύλληψη.

Επτά από τους τραυματίες παραμένουν και σήμερα για νοσηλεία (τέσσερις στην Πάτρα και τρεις στον Πύργο) . Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση ενός, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

 «Μεσα σε διάστημα ενός τετάρτου 29 τραυματίες, ούτε πόλεμο να είχαμε», παρατήρησε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Πάνος Ευσταθίου. Όπως έκανε γνωστό, όλοι όσοι νοσηλεύονται, είναι εκτός κινδύνου. Υπάρχουν, διευκρίνισε, είκοσι  περιστατικά με τραύματα στο θώρακα και στα πόδια, «είχαν δεχθεί δεκάδες σκάγια».

YOUTUBE/ILIALIVE

Ο τρεις επιστάτες που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο, εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης, προφανώς για να αποφύγουν το αυτόφωρο, ενώ συνελήφθη ο εργοδότης, ο οποίος δεν ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με αξιωματικό της Αστυνομίας, οι καταζητούμενοι είναι γνωστά πρόσωπα στην περιοχή και ακόμα κι αν τελικά δεν συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθη επίσης, 38χρονος σε χωριό της περιοχής Πηνείας Ηλείας, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα χθες το βράδυ και για κάποιες ώρες παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που αναζητούνται για το αιματηρό περιστατικό.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.

Θύελλα αντιδράσεων

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και ήδη κάνει το γύρο του κόσμου μέσων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί και στο ίντερνετ, με εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της φράουλας Μανωλάδας.

Στη Μανωλάδα επικρατούν «συνθήκες φυτειών του προηγούμενου αιώνα», κατήγγειλε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηλείας Νατάσα Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις της στον ρ/σ Alpha 989, ότι το χθεσινό επεισόδιο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται, είπε, για μία τακτική χρόνων που είναι γνωστή σε όλους και κανείς δεν ξέρει αν έχουν προηγηθεί θάνατοι όταν είναι παράνομοι οι μετανάστες.

Υποστήριξε μάλιστα πως το Εργατικό Κέντρο έχει καλέσει κλιμάκια κυβερνητικά με ηχηρά ονόματα βουλευτών, που όμως, «δεν αντέδρασαν».

«Η Μανωλάδα είναι μία περιοχή όπου και δημοσιογράφοι έχουν διωχτεί» συνέχισε, «ο κρατικός μηχανισμός τους καλύπτει. Στη Μανωλάδα έχει κάνει ελέγχους και η επιθεώρηση εργασίας. Μας έχουν δείξει τα αποτελέσματα; Ρωτήστε τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο για τα ονόματα των μεγαλοφραουλάδων.

«Όσάκις έχω προσπαθήσει να ζητήσω ένα μικτό κλιμάκιο ελέγχου έχω βρει τοίχο», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι Μπαγκλαντέζοι, όλοι οι εργαζόμενοι στον τόπο μας. Το κράτος αδιαφορεί για όλους».

Καθολική καταδίκη

Καθολική ήταν καταδίκη του περιστατικού από τα πολιτικά κόμματα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την άμεση και υποδειγματική αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς και επονείδιστης ενέργειας» κατά των αλλοδαπών εργατών.

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά, την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης το ΠΑΣΟΚ, ενώ για εγκληματική και ρατσιστική πράξη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη. Το αποτροπιασμό τους εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Καταδίκη του επεισοδίου και ευθύνες σε «αριστερούς και δεξιούς πολιτικάντηδες» από τη Χρυσή Αυγή. Για δολοφονική επίθεση μιλά το ΚΚΕ που επιρρίπτει «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής «για το σύγχρονο δουλεμπόριο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή