Καθολική καταδίκη της επίθεσης στη Μανωλάδα

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 13:17
UPD:18:04
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
A- A A+

Για την άμεση και υποδειγματική αντιμετώπιση του περιστατικού με την επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα δεσμεύθηκε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Σ. Κεδίκογλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια. Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική», αναφέρει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους», διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων και κλείνοντας τη δήλωσή του επαναλαμβάνει ότι  η τήρηση του Νόμου είναι «όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας», αλλά και «αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας».

Κατεπείγουσα εντολή στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας να στείλει στην Μανωλάδα κλιμάκιο του Σώματος ΣΕΠΕ έδωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση», δήλωσε ο υπουργός με αφορμή το χθεσινό αιματηρό συμβάν, υπογραμμίζοντας ότι «η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Τον «αποτροπιασμό» του εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος έδωσε εντολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την χθεσινή επίθεση.

«Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση ελλήνων εργοδοτών κατά εργαζομένων μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού νότου που στη χώρας μας δεν έχουν καμία θέση», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξέφρασε παράλληλα «τη βαθιά του ανησυχία» για το φαινόμενο αυτό και διαμήνυσε ότι η πολιτεία «θα επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας και θα δώσει άμεση απάντηση στην εγκληματική αυτή ενέργεια».

Ο Α. Τσίπρας για το αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα

O πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-EKM Aλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα, μιλώντας στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Γα εγκληματική και ρατσιστική πράξη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων ζητεί να τιμωρηθούν «οι ένοχοι του εγκλήματος στη Μανωλάδα» και να σταματήσει η στοχοποίηση των μεταναστών.

Το Μνημόνιο και η μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά «εκκόλαψαν το “αυγό του φιδιού”» και πλέον το φίδι του φασισμού βγήκε το αυγό του και απειλεί ανοικτά όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.  

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ένα ακόμα «βάρβαρο επεισόδιο» στην έξαρση της ρατσιστικής βίας και των αντεργατικών πρακτικών που παρατηρούνται τελευταία. «Οι τσιφλικάδες της Μανωλάδας και οι εγκληματικές συμμορίες, που τους στηρίζουν, αποτελούν μια ακραία έκφανση ρατσιστικής-αντεργατικής  βίας, την οποία όμως συναντάμε κι αλλού. Η Μανωλάδα», επισημαίνεται, «αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας που ξεκινά από το ότι χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν χαρτιά, συνεχίζεται με την άρση κάθε κρατικής προστασίας των εργαζομένων (ντόπιων και μεταναστών), και καταλήγει στη στοχοποίηση των μεταναστών και την κρατική ανοχή στη ρατσιστική βία».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχειώδες καθήκον κυβέρνησης, αστυνομίας και δικαιοσύνης να βρουν και να τιμωρήσουν όσους διέπραξαν τις απόπειρες δολοφονίας των μεταναστών, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και «το να προστατευτούν τα θύματα των επιθέσεων με την παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων».

Ωστόσο, καταλήγει η ανακοίνωση, «οι κάθε λογής “Μανωλάδες” θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο οι μετανάστες παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο το κράτος ανέχεται τη ρατσιστική βία, όσο στην αγορά εργασίας ισχύει ο νόμος της μνημονιακής ζούγκλας».

«Μανωλάδα 2013: Ζήτησαν να πληρωθούν για τη δουλειά τους και τους "πλήρωσαν" με πυροβολισμούς. Απανθρωπιά, κυνισμός, ρατσισμός. Αντίδραση τώρα!», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter.

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η απασχόληση παράνομων αλλοδαπών (εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο) γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού, σημειώνεται, το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής.

«Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τονίζεται πως «η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια».

Ο Π. Καμμένος για το αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα

O πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στο αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στα γραφεία του Κινήματος

Tον αποτροπιασμό τους και την απερίφραστη καταδίκη τους για το επεισόδιο εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική και ναζιστική ενέργεια, αναφέρει στη σχετική δήλωσή της η βουλευτής του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου και κάνει λόγο για πρακτικές βίας και εξαθλίωσης που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, και δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα.

«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία», καταλήγει στη δήλωσή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών καταδίκασε και η Χρυσή Αυγή, καθώς και «όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες».

Όπως  υπογραμμίζεται, υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας είναι το πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε «στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως» .

«Ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους. Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό», επισημαίνει η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας πως μόνο εκείνη έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: «άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών» και «οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών».

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά. Πρόκειται, υπογραμμίζει, για εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί.

Αυτό που συνέβη στη Μανωλάδα «αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του» αναφέρει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και διαμηνύει πως «η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».

Το ΚΚΕ, αφού επισημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής  «για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών» που οδηγεί σε τέτοιου είδους «εγκληματικές επιθέσεις».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει «τη δολοφονική επίθεση» που δέχτηκαν «μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες», «επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους».

«Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή