ΗΠΑ: «Όχι» της Γερουσίας στη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 06:47
UPD:09:43
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει δηλώσεις για την οπλοκατοχή έξω από το Λευκό Οίκο. Η αμερικανική γερουσία απέρριψε το μέτρο που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους ελέγχους του ιστορικού όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο.

A- A A+

Απέρριψε η αμερικανική γερουσία το μέτρο που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους ελέγχους του ιστορικού όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε με κατηγορηματικό τρόπο, τη στάση μιας «μειονότητας» γερουσιαστών και κατηγόρησε το αποκαλούμενο λόμπι των όπλων για «συνειδητά ψέματα», ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση.

Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για μια «ημέρα ντροπής για την Ουάσιγκτον», τονίζοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί.

REUTERS

Τον κ. Ομπάμα πλαισίωναν συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού άντρα, σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ομπάμα: Ημέρα ντροπής για την Αμερική

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, μετά την απόρριψη από τη Γερουσία της διακομματικής πρότασης, που υπαγορεύει αυστηρότερους ελέγχους για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 54 ψήφους έναντι 46 η Γερουσία καταψήφισε το νομοσχέδιο για αυστηρότερους ελέγχους στους αγοραστές όπλων, επιφέροντας έτσι ένα βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου για περιορισμό της οπλοκατοχής. «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, που επιτρέπει σε επικίνδυνους εγκληματίες να αγοράζουν όπλα, χωρίς να γίνεται έλεγχος στο ποινικό τους μητρώο. Αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια των παιδιών μας. Σήμερα ήταν μία ημέρα ντροπής για την Αμερική», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια αγκάλιασε ένα - ένα τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ήταν εμφανώς δακρυσμένοι.

Η καταψήφιση του μέτρου είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο κ. Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή