ΗΠΑ: Δικομματική πρόταση γερουσιαστών για τον έλεγχο στην οπλοκατοχή

Συμβιβαστική λύση
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 20:09
UPD:20:10
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάντσιν (αριστερά) και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός του Πατ Τούμι (δεξιά) αποκάλυψαν το περιεχόμενο της κοινής τους πρότασης στην Ουάσιγκτον.

A- A A+

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές κατέληξαν σε συμφωνία για μια κοινή πρόταση αυστηρότερων ελέγχων του ποινικού ιστορικού όσων αγοράζουν πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στις ελπίδες του Λευκού Οίκου για την έγκριση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάντσιν και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός του Πατ Τούμι αποκάλυψαν το περιεχόμενο της κοινής τους πρότασης στην Ουάσιγκτον.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η επέκταση των ελέγχων ποινικού μητρώου και ιστορικού για τους αγοραστές όπλων τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές σε εκθέσεις οπλισμού, όσο και μέσω διαδικτύου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει πολλάκις σε ένταση των ελέγχων σε ό,τι αφορά την οπλοκατοχή, ιδιαίτερα μετά τη σφαγή σε δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ, τον Δεκέμβριο του 2012.
 

Την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να αποφασίσει για το εάν θα συζητήσει νομοσχέδιο των Δημοκρατικών που μετατρέπει σε υποχρεωτικούς τους ελέγχους μητρώου, το λαθρεμπόριο όπλων σε κακούργημα, ενώ αυξάνει και τις δαπάνες για τη φύλαξη των σχολείων.

Οι δύο γερουσιαστές έλαβαν τη διαβεβαίωση του επικεφαλής των δημοκρατικών γερουσιαστών, Χάρι Ρέιντ, ότι η πρότασή τους θα προστεθεί ως η πρώτη τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η δικομματική πρόταση θεωρείται αυστηρότερη της σημερινής νομοθεσίας, αλλά λιγότερο καθολική από τις προτάσεις των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Για παράδειγμα, οι πωλήσεις όπλων μεταξύ φίλων ή εντός της οικογένειας δεν θα απαιτούν έλεγχο, σύμφωνα με την πρόταση των δύο γερουσιαστών.

Ο κ. Ομπάμα έχει καλέσει σε απαγόρευση της πώλησης ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων και όριο στο μέγεθος των γεμιστήρων, ωστόσο οι συγκεκριμένες προτάσεις θεωρείται αδύνατο να υπερψηφιστούν από το Κογκρέσο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή