Βενεζουέλα: Πολιτικές συγκρούσεις με επτά νεκρούς και δεκάδες συλλήψεις

Ένταση μετά το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 19:59
UPD:20:33
REUTERS/TOMAS BRAVO

Σε ένα από τα πεδία των συγκρούσεων, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενάντια σε οπαδούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν πέτρες.

A- A A+

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων στη Βενεζουέλα είχαν καταλήξει, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) στο θάνατο επτά ανθρώπων και στον τραυματισμό 61, σύμφωνα την κυβέρνηση της χώρας.

Για τέσσερις νεκρούς είχαν κάνει νωρίτερα λόγο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που τα δύο πολιτικά μπλοκ ετοιμάζονταν για νέες διαδηλώσεις.

Η δικαιοσύνη της χώρας ανακοίνωσε, την ίδια ώρα, ότι για τα περιστατικά βίας μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, έχουν συλληφθεί 135 άτομα.

Οι συγκρούσεις οι οποίες κατέληξαν στα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εξήλθαν στους δρόμους του Καράκας, αλλά και περιφερειακών πόλεων, τη Δευτέρα και συγκρούστηκαν σε πολλές περιπτώσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

REUTERS
Βενεζουέλα: Αντιδράσεις για το «όχι» σε επαναληπτική καταμέτρηση

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Καράκας τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Νίκολα Μαδούρο να μην διενεργηθεί επαναληπτική καταμέτρηση. Ο εκλογικός του αντίπαλος, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να επιδείξουν ψυχραιμία αλλά αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Μαδούρο ως νικητή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AVN, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Μιράντα, η οποία περιλαμβάνει μέρος του Καράκας, ένας στην Τατσίρα, στα σύνορα με την Κολομβία και ένας στη δυτική επαρχία Σούλια.

Σε ένα από τα πεδία των συγκρούσεων, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενάντια σε οπαδούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν πέτρες.

Σε δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι ετοιμάζουν «πραξικόπημα» κατά της κυβέρνησής του.

Δεν παραδίδει τα όπλα η αντιπολίτευση

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει η μετεκλογική κρίση στη Βενεζουέλα. Τουλάχιστον 7 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 61 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων, που στιγμάτισαν τις διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης, με αίτημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ο Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του, κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος. Σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης ο Ενρίκε Καπρίλες, καταδίκασε τη βία και κάλεσε τους οπαδούς του να μην συμμετέχουν στην συγκέντρωση της Τετάρτης στο κέντρο του Καράκας, την οποία απαγόρευσαν οι αρχές. 

Ο κ. Καπρίλες ζητεί από τη Δευτέρα νέα καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, μετά το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Νίκολας Μαδούρο, υποψηφίου του πολιτικού μπλοκ του θανόντος Ούγο Τσάβες.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι, με βάση εκτιμήσεις της εκλογικής του ομάδας, ο ίδιος είναι ο νικητής των εκλογών και καταγγέλλει εκτεταμένες παρατυπίες από πλευράς του μπλοκ Τσάβες.

Έχει καλέσει δε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης σε μαζικές αλλά ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε μια πλήρη ανακαταμέτρηση σε ποσοστό 100% καθώς, όπως σημειώνει, το 54% των ψήφων μέσω του γενικά αξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος έχει ήδη ελεγχθεί για δεύτερη φορά.

Απαγορεύει τη διαδήλωση της Τετάρτης ο Μαδούρο

Την απόφασή του να απαγορεύσει διαδήλωση της αντιπολίτευσης, με αίτημα νέα καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε εξάλλου ο κ. Μαδούρο.

«Ήλθε η ώρα για ένα στιβαρό χέρι», σημείωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακήρυξή του ως νικητή των εκλογών της Κυριακής.

«Φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τρελαινόμουν και καλούσα το λαό, αλλά και το στρατό, να κατέβουν στο δρόμο; Τι θα συνέβαινε τότε σε αυτή τη χώρα; Πόσα εκατομμύρια θα κατέβαιναν στους δρόμους;», σημείωσε ο Νίκολας Μαδούρο αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατηγορώντας έμμεσα τον κ. Καπρίλες για το ξέσπασμα βίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή