Βενεζουέλα: Ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής ο Μαδούρο

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 15:24
UPD:15:33
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο εκλεγμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κρατάει το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. Η Εκλογική Αρχή της Βενεζουέλας ανακήρυξε επισήμως τον Νίκολα Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της χώρας.

A- A A+

Η Εκλογική Αρχή της Βενεζουέλας ανακήρυξε επισήμως τον Νίκολα Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης να ανασταλεί η ανακοίνωση έως ότου πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαταμέτρηση των ψήφων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βενεζουέλα: H επόμενη μέρα των εκλογών και το μέλλον του τσαβισμού

Η νίκη του Νικόλας Μαδούρο στις Προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αν και πύρρειος, έβγαλε στους δρόμους της Βενεζουέλας, χιλιάδες υποστηρικτές του. Ο 50χρονος πρώην οδηγός λεωφορείου και πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες, έγινε δεκτός με εκδηλώσεις λατρείας, όπως και ο προκάτοχος του. Για τους ψηφοφόρους του άλλωστε, είναι ο μοναδικός εγγυητής των κοινωνικών παροχών που θέσπισε ο Τσάβες και χρηματοδοτούνται από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας. Ο συντάκτης της εφημερίδας Ελ Ουνιβερσάλ, Aντόλφο Σαλγκουέιρο, μας μίλησε για το μέλλον του Τσαβισμού στην χώρα.

Την Κυριακή η Εκλογική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο κ. Μαδούρο, κέρδισε τις εκλογές με 50,7% των ψήφων έναντι 49,1% του αντιπάλου του, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

Η ίδια αρχή ανέφερε ότι τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη χώρα είναι «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βενεζουέλα: Νέα καταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση

Οι ψηφοφόροι του Καπρίλες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καράκας απαιτώντας νέα καταμέτρηση ψήφων, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές ήταν ισχνή. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και κάνει λόγο για παρατυπίες που αλλοίωσαν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας Καράκας.  

Νωρίτερα ο κ. Καπρίλες, αρνήθηκε να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι υπήρξαν χιλιάδες παρατυπίες, και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στους δρόμους.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή