Βενεζουέλα: Συγκέντρωση «ενθρόνισης» Μαδούρο το απόγευμα

Για διαδήλωση καταγγελίας παρατυπιών στις εκλογές ετοιμάζεται η αντιπολίτευση
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 17:57
UPD:22:12
REUTERS/STRINGER/EL SALVADOR

Στη φωτογραφία υποστηρικτές του υποψήφιου για την προεδρία της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο πανηγυρίζουν έπειτα από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κρατώντας σημαίες της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Ελ Σαλβαδόρ.

A- A A+

Ο Νίκολας Μαδούρο θα ανακηρυχθεί επισήμως νικητής της μάχης των προεδρικών εκλογών της Κυριακής σε μαζική συγκέντρωση η οποία θα μετατραπεί σε εκδήλωση, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Καράκας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η επίσημη ανακήρυξη της νίκης του κ. Μαδούρο, διαδόχου του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αναμένεται να λάβει χώρα παρά το αίτημα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, για ολική ανακαταμέτρηση ψήφων και τις καταγγελίες περί παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πανηγυρίζουν οι «τσαβίστας», αμφισβητεί ο Καπρίλες

Με έξαλλους πανηγυρισμούς στους δρόμους του Καράκας υποδέχθηκαν οι «τσαβίστας» την επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής που έδινε τη νίκη στον Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Ο εκλεκτός του Ούγκο Τσάβες με ποσοστό 50,7% θα είναι και διάδοχός του. Η αντιπολίτευση, που συγκέντρωσε 49,1%, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, όμως ο Μαδούρο τους απάντησε άμεσα, λέγοντας ότι «αν θέλουν μια επανακαταμέτρηση, τότε ας την κάνουν. Μπορούν να κάνουν όσες επανακαταμετρήσεις θέλουν. Έχουμε εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας. Καλωσορίζουμε μια επανακαταμέτρηση».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καλούν τους πολίτες της Βενεζουέλας στο κέντρο του Καράκας στις 2 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες σε ειρηνική διαδήλωση καταγγελίας των εκλογικών παρατυπιών στην πρωτεύουσα της χώρας την Τρίτη, ενώ ο κ. Καπρίλες έκανε λόγο για «χώρα σε κρίση» και δήλωσε ότι το αίτημα για νέα καταμέτρηση έχει ήδη υποβληθεί θεσμικά.

Συγχαρητήρια Κάστρο

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, από την πλευρά του, συνεχάρη τον Νίκολας Μαδούρο για την «σημαντική» νίκη του, που κατ’ αυτόν αντιπροσωπεύει «τη συνέχεια της Μπολιβαριανής Επανάστασης».

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον «σύντροφο Νίκολας Μαδούρο», ο επικεφαλής της κουβανικής κυβέρνησης υπογραμμίζει πως η νίκη του «καταδεικνύει τη δύναμη των ιδεών και του έργου του διοικητή Ούγο Τσάβες», του σημαντικότερου θιασώτη και υποστηρικτή του καθεστώτος της Αβάνας.

«Αγαπητέ Νικολάς, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας, σε συγχαίρω για τη σημαντική αυτή νίκη, η οποία καταδεικνύει τη δύναμη των ιδεών και του έργου του Κομαντάντε Ούγο Τσάβες. Τούτη η αποφασιστική νίκη κι η αφοσίωση του λαού εξασφαλίζουν την συνέχεια της Μπολιβαριανής Επανάστασης και της πραγματικής ολοκλήρωσης της Δικής μας Αμερικής», υπογραμμίζεται στο κείμενο του μηνύματος, το οποίο δημοσιεύεται στο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας, Γκράνμα.

«Σου επαναβεβαιώνω την πλήρη αλληλεγγύη και τη συστράτευσή μας», καταλήγει ο πρόεδρος της Κούβας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή