Διεθνής αποτροπιασμός για τις εκρήξεις στη Βοστόνη

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 14:05
UPD:14:20
Reuters/DOMINICK REUTER

Μία γυναίκα παρηγορεί μία άλλη, η οποία φαίνεται να υπέστη τραυματισμό στο χέρι της, έπειτα από τις εκρήξεις που διέκοψαν τον 117ο Μαραθώνιο της Βοστόνης.

A- A A+

Την επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ηγέτες διεθνών οργανισμών και κρατών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παράλογες πράξεις σε μια ημέρα γιορτής για την πόλη.

Όπως υπογράμμισε, η βία είναι «ακόμα πιο αποκρουστική όταν συμβαίνει στη διάρκεια ενός γεγονότος που είναι γνωστό ότι φέρνει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο σε ένα πνεύμα αθλητικής άμιλλας και αρμονίας».

Τα συλλυπητήριά του στον αμερικανό πρόεδρο εξέφρασε ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε και του πρότεινε τη βοήθεια της Ρωσίας στην έρευνα γι' αυτό το «βάρβαρο έγκλημα».

REUTERS/RIA NOVOSTI

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Σε τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει αυστηρά αυτό το βάρβαρο έγκλημα και εκφράζει την πεποίθηση πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό των προσπαθειών όλης της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν εξάλλου «υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει σε περίπτωση ανάγκης τη βοήθειά της στην έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές».

Για «αποτρόπαιες πράξεις» έκανε λόγο Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Καταδικάζω τις αποτρόπαιες πράξεις που σημειώθηκαν στην Βοστόνη και λυπούμαι βαθύτατα για το τραγικό τους αποτέλεσμα και την απώλεια ζωών αθώων», ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον δήλωσε «σοκαρισμένη» και κατήγγειλε τις «απεχθείς πράξεις».

«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε ποιος πυροδότησε τις βόμβες, αλλά δηλώνω χωρίς καμιά επιφύλαξη ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Παραμένουμε στο πλευρό των αμερικανών φίλων μας».

Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος» από την επίθεση. «Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στους ανθρώπους στη Βοστόνη και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε γραπτή ανακοίνωσή του.

REUTERS/LAURENT DUBRULE

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στην Βοστόνη και την συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων «αυτής της τρομακτικής πράξης» και τους τραυματίες, εκφράζει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Καγκελαρία.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια ύπουλη επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για μια ειρηνική αθλητική εκδήλωση», σημειώνει η κ. Μέρκελ και εκφράζει την ελπίδα «ο δράστης ή οι δράστες να καταστεί δυνατό να λογοδοτήσουν για αυτό σύντομα».

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» από την επίθεση στην Βοστόνη δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και εξέφρασε την συμπάθειά του για τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

«Ελπίζω οι έρευνες που έχουν ήδη αρχίσει να οδηγήσουν σύντομα στον εντοπισμό των υπευθύνων», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε και πρόσθεσε: «Κάτι που θα έπρεπε να είναι τίποτε άλλο από ένα παραδοσιακό, χαρούμενο αθλητικό γεγονός για δεκάδες χιλιάδες δρομείς και εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, κατέληξε σε τραγωδία».

REUTERS/PATRICK KOVARIK

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την «απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό».

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ολάντ εκφράζει «τη συγκίνησή του για τις εκρήξεις στη Βοστόνη και τον πρώτο απολογισμό που κάνει λόγο για αρκετά θύματα και πολλούς τραυματίες».

«Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την απόλυτη αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή