Βοστόνη: Σε αναζήτηση στοιχείων για τις εκρήξεις οι αρχές

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 10:55
UPD:11:21
Reuters/NEAL HAMBERG

Αστυνομικοί της ομάδας SWAT περιπολούν την περιοχή κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστόνης. Το FBI έχει αναλάβει τον συντονισμό της «εγκληματολογικής», αλλά και «εν δυνάμει τρομοκρατικής» έρευνας, όπως την έχει  χαρακτηρίσει. Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των αμερικανικών αρχών, που αναζητούν στοιχεία για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους των δύο εκρήξεων κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστόνης, που άφησε τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 140 τραυματίες.

Ήταν η πλέον σοβαρή βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Το FBI έχει αναλάβει τον συντονισμό της «εγκληματολογικής», αλλά και μια «εν δυνάμει τρομοκρατικής» έρευνας, όπως την έχει χαρακτηρίσει.

REUTERS

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε υπάρχουν στοιχεία για κάποια φανερή προειδοποίηση ή ανάληψη ευθύνης. «Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές», δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να δώσει πληροφορίες.

Η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία, ενώ έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

REUTERS

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ ένας από τους νεκρούς είναι ένα οκτάχρονο αγόρι, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Γιατρός στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έκανε λόγο για «πολλούς» ακρωτηριασμούς.

«Πράξη τρομοκρατίας»

YOUTUBE/WHITEHOUSE
Διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη

Διαβεβαιώσεις πως θα εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Βοστόνη έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα που απηύθυνε από τον Λευκό Οίκο στον αμερικανικό λαό.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα πριν εξετάσουμε όλα τα γεγονότα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης.

«Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό, θα μάθετε γιατί το έκαναν αυτό», διαβεβαίωσε.

Παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκρατία» στο διάγγελμά του, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στη συνέχεια δήλωσε ότι  «κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη».

Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

REUTERS

 

 

Οι δύο εκρήξεις συνέβησαν με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, περίπου τέσσερις ώρες και εννέα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα και δύο ώρες μετά τον τερματισμό των νικητών. Η πρώτη έκρηξη συνέβη στις 2.50 μ.μ. τοπική ώρα (9.50 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Δύο θεωρίες

Οι ερευνητές εξετάζουν τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές, θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Εξετάζεται ακόμη αν υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν πάντως, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το Μάιο του 2010 στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σ' αυτή την επίθεση», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), του κινήματος των πακιστανών Ταλιμπάν.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή