Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στο Ιράν

Κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 13:56
UPD:21:49
EPA/REHAN KHAN

Κόσμος έχει βγεί στο δρόμο μετά από εκκένωση των κτιρίων στο Καράτσι, έπειτα από σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

A- A A+

Ισχυρός σεισμός, της τάξης των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι στο νοτιοανατολικό Ιράν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στις μεθοριακές επαρχίες του γειτονικού Πακιστάν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.44 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), με εστιακό βάθος 15,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο περιοχη του νοτιοανατολικού Ιράν η οποία καλύπτεται από ορεινές και ερημικές εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο τοποθετείται 201 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ζαχεντάν και 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Τουρμπάτ του Πακιστάν.

Το σεισμολογικό κέντρο της Τεχεράνης υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στα 7,5 Ρίχτερ και τοποθετεί το επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή του Σαραβάν, περίπου 48 χιλιόμετρα από την ιρανο-πακιστανική μεθόριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της δόνησης είναι ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από το Ντουμπάι μέχρι το Νέο Δελχί της Ινδίας.

Στο Πακιστάν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του σεισμού στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, συγκεκριμένα στη μεθοριακή επαρχία Παντζγκούρ, ενώ οι συνολικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.

«Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 80 άλλοι έχουν τραυματιστεί στην περιοχή Μασκάιλ», δήλωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα πτώματα βρίσκονται στο νοσοκομείο και οι τραυματίες περιθάλπτονται από στρατιωτικούς ιατρούς. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις απασχολούνται στο έργο της διάσωσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Για τουλάχιστον 35 ανθρώπινες απώλειες έκανε λόγο το βράδυ της Τρίτης και το πρακτορείο Reuters, ενώ για «δεκάδες νεκρούς» στο έδαφος του Πακιστάν μιλούσε και το πρακτορείο Associated Press.

YOUTUBE/PRESSTVGLOBALNEWS
«Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες απώλειες» στο Ιράν

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ISNA αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων της χώρας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημες και επιβεβαιωμένες αναφορές θανάτων σαν αποτέλεσμα της σεισμικής δόνησης.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο, ο Μορτέζα Ακμπαπούρ τόνισε ότι, μέχρι στιγμής,«δεν έχουν προκληθεί απώλειες από το σεισμό».

«Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται στην έρημο. Δεν υπάρχουν απώλειες στις πόλεις γύρω από το σημείο», δήλωσε ο κ. Ακμπαπούρ.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ISNA, ο κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας η οποία χτυπήθηκε από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νεκροί στο έδαφος του Ιράν, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, τα δίκτυα του ηλεκτρισμού και των επικοινωνιών βρίσκονται εκτός λειτουργίας στο μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών Σιστάν και Μπαλουχιστάν μετά το σεισμό.

YOUTUBE/PRESSTVGLOBALNEWS
Συγκεχυμένες αρχικές πληροφορίες περί θυμάτων

Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε κάνει αρχικά λόγο για πιθανότητα να υπάρχουν «εκατοντάδες νεκροί» από τη σεισμική δόνηση.

«Πρόκειται για το χειρότερο σεισμό των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα και αναμένουμε εκατοντάδες απώλεις σε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά λαμβάνουμε πληροφορίες για 40 νεκρούς στην περιοχή», είχε μεταδώσει αρχικά η κρατική τηλεόραση της χώρας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισχυρότατος σεισμός συγκλονίζει το Ιράν

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Ιράν μεγέθους μεταξύ 7,8 και 8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με τις διαφορετικές μετρήσεις των γεωδυναμικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο. Το επίκεντρο τοποθετείται σε κοντινή απόσταση από τη μεθόριο με το Πακιστάν ενώ έχει γίνει αισθητός στην Ινδία αλλά και σε πολλές από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και της Μ. Ανατολής, όπου μάλιστα χρειάστηκε να εκκενωθούν και κτίρια. Η δόνηση σημειώθηκε στις 13:44 ώρα Ελλάδος κι έρχεται μετά τα 6,3 φονικά ρίχτερ της 10ης Απριλίου στα νοτιοδυτικά της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα 37 άνθρωποι να σκοτωθούν.

«Δεν επλήγη ο πυρηνικός σταθμός»

Η πυρηνική μονάδα του Μπούσερ δεν υπέστη καμία ζημία από τη σεισμική δόνηση, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος της εταιρείας η οποία κατασκεύασε την μονάδα.

Το στέλεχος της Atomstroyexport, μιλώντας με διατήρηση της ανωνυμίας του στο πρακτορείο Reuters, επικαλέστηκε συνομιλία του με συνάδελφό του ο οποίος βρίσκεται στη μονάδα.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 860 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό της, με μαρτυρίες να αναφέρονται σε κτήρια τα οποία δονήθηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή