ΗΠΑ: Η υπερθέρμανση δεν προκάλεσε τη μεγάλη ξηρασία

Κυβερνητική έκθεση
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:53
UPD:11:53
REUTERS/JOHN SOMMERS II

Σύμφωνα, ωστόσο, με επιστήμονες από πέντε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η ιστορική ξηρασία ήταν αποτέλεσμα «μιας ακολουθίας ατυχών συμβάντων», γι’ αυτό και κανείς δεν την είχε προβλέψει.

A- A A+

Η παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε πέρυσι μεγάλο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν απόρροια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, υποστηρίζουν οι συντάκτες κυβερνητικής έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το ξηρότερο που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Οι συνέπειες της ξηρασίας έγιναν αισθητές στα δύο τρίτα της έκτασης των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικούς, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ως ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα, ωστόσο, με επιστήμονες από πέντε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η ιστορική ξηρασία ήταν αποτέλεσμα «μιας ακολουθίας ατυχών συμβάντων», γι’ αυτό και κανείς δεν την είχε προβλέψει.

Η επιστημονική ομάδα υπό το Μάρτι Χέρλινγκ της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εντόπισε δύο μετεωρολογικά αίτια: την απουσία των χαμηλών βαρομετρικών που φέρνουν έντονες βροχοπτώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και την έλλειψη των θερινών καταιγίδων που εκδηλώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Από κοινού αυτές οι συνθήκες ‘συνωμότησαν’ προκαλώντας επί τέσσερις συνεχείς μήνες μείωση-ρεκόρ των βροχοπτώσεων στις κεντρικές Μεγάλες Πεδιάδες», αναφέρει στην έκθεση ο Χέρλινγκ προσθέτοντας ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Το κεντρικό εύρημα της έρευνας έσπευσαν να αμφισβητήσουν αρκετοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι οι συνάδελφοί τους από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μελέτησαν μόνο έξι από τις δεκάδες πληγείσες πολιτείες, ενώ δεν έλαβαν υπόψη την απουσία χιονόπτωσης στα Βραχώδη Όρη και το πώς αυτή επηρέασε την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

«Πρόκειται για επιδείνωση της φυσικής μεταβλητότητας εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press ο Κέβιν Τρένμπερθ από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR). «Αυτό ισχύει για όλα αυτά τα περιστατικά, από το κύμα καύσωνα του 2010 στη Ρωσία μέχρι την ξηρασία και τους καύσωνες στην Αυστραλία.»

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, η ξηρασία στοίχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες 35 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν η δεύτερη πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του 2012 μετά από τον κυκλώνα Σάντι, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπολογισμοί αυτοί τίθενται υπό αμφισβήτηση, καθώς συνθήκες «μέτριας έως ακραίας» ξηρασίας εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παρατηρούνται περίπου στις μισές αμερικανικές πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή