«Επείγον» διάλογος στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 13:03
A- A A+

Το θέμα της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, θα κυριαρχήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕω, καθώς ο Aμερικανός πρόεδρος Τζvρτζ Μπους, αναμένεται να ζητήσει την άρση του εμπάργκο που επέβαλαν πριν 12 χρόνια στη Βαγδάτη τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ, θα καταθέσει κελεισμένων των θυρών, νέα αναφορά το πρωΐ της Μεγάλης Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το απόγευμα θα μιλήσει ο επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», Μπένον Σεβάν.

Ο πρεσβευτής του Μεξικού, Αντόλφο Αγκιλάρ Ζίνσερ, που έχει αυτό τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε χθες ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας «επείγον διάλογος», που θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ.

Οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για το ποιός θα αποφασίσει και πότε την άρση των κυρώσεων στη Βαγδάτη, παραμένουν ισχυρές πάντως, καθώς οι Αμερικανοί που ελέγχουν πλήρως το Ιράκ έχουν τον πρώτο λόγο.

«Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμεί να παίξει ο ΟΗΕ τον ουσιαστικό ρόλο, αλλά ο συνασπισμός των δυνάμεων στο Ιράκ αντιτίθεται», δήλωσε διπλωμάτης, η χώρα του οποίου είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. «Ουδεμία χώρα δεν φαίνεται πάντως να επιζητεί την αναμέτρηση,καθώς όλοι θέλουν να βρεθεί μιά λύση», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποδεχτεί ομόφωνα ότι το Ιράκ δεν συνιστά πλέον απειλή για τις γειτονικές του χώρες, γεγονός που πληροί μία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την άρση των κυρώσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, υποστήριξε χθες, ότι, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε και πώς θα αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ. «Η άρση των κυρώσεων είναι ένας στόχος που υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη να ορίσουν τον τρόπο της άρσης τους», τόνισε ο Σιράκ.

Η άρση του καθεστώτος των κυρώσεων κατα του Ιράκ, που έχει ζητηθεί από την Ουάσινγκτον, δεν μπορεί να είναι αυτόματη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ. «Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να είναι αυτόματη, απαιτεί την εκπλήρωση των όρων που περιλαμβάνονται στις σχετικές με το Ιράκ αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Ιβανώφ.

«Για να ληφθεί αυτή η απόφαση, είναι αναγκαίο να αποδειχθεί αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι, η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της άρσης των πολύχρονων οικονομικών κυρώσεων, που η διεθνής κοινότητα επέβαλε στο Ιράκ. «Τώρα που έχει απελευθερωθεί ο λαός του Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε εφαρμογή των κυρώσεων αυτών απαγορεύεται τα τελευταία έτη σε τρίτες χώρες να αγοράζουν περισσότερο ιρακινό πετρέλαιο, απ' όσο προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο εναντι τροφίμων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή