Ιταλία: Ριζικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε η «επιτροπή σοφών»

Συνάντηση με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 18:22
UPD:18:24
REUTERS/HANDOUT

Η επιτροπή πρότεινε σειρά αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, μεταξύ άλλων το χτύπημα της γραφειοκρατίας, μείωση των πόρων και του όγκου του πολιτικού συστήματος, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

A- A A+

Σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας η δεκαμελής «επιτροπή σοφών», την οποία είχε ορίσει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να προτείνει λύσεις στο θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη.

Δεν φαντάζει ωστόσο πιθανό η επιτροπή να καταλήξει σε μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για συνεργασία των κοινοβουλευτικών πολιτικών συνασπισμών.

REUTERS

Η επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα σειρά αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, μεταξύ άλλων το χτύπημα της γραφειοκρατίας, μείωση των πόρων και του όγκου του πολιτικού συστήματος, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η Ιταλία πρέπει να προστατεύσει τις οικογένειες οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την ύφεση και να ενθαρρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παραμένοντας εντός των φορολογικών στόχων του προγράμματος λιτότητας, σημειώνει παράλληλα στο πόρισμά της η επιτροπή.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Οι αποφάσεις ανήκουν πλέον στις πολιτικές δυνάμεις και θα είναι δουλειά του διαδόχου μου να εξαγάγει συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Ναπολιτάνο, μετά τη συνάντησή του με την επιτροπή στο Κυρηνάλιο μέγαρο.

Στην επιτροπή συμμετείχαν ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, ένας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιταλίας, καθώς και βετεράνοι πολιτικοί της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή