Γερμανικές αποζημιώσεις: Αντιδράσεων συνέχεια για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 14:08
UPD:16:55
REUTERS/THOMAS PETER

ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις οποίες επιχείρησε να βάλει φρένο στη συζήτηση περί καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

«Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung». Υποστήριξε μάλιστα ότι «πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απαντώντας χθες στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συσχετισμός μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, θέματος που άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Σε συνέχεια των χθεσινών αντιδράσεων, τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε αποδοκίμασαν και σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις με τοποθετήσεις τους.

Ύψιστο εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείουο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι όταν συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε τον Γενάρη τού έθεσε το θέμα και τότε, όπως είπε, «κάποιοι κουτσαβάκηδες στη Βουλή μας κουνούσαν το δάχτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας».

«Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που ευθέως θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο. Και ευθέως διατυπώσαμε την εκτίμηση ότι "δεν μπορεί να ζητάτε μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις". Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «βεβαίως, τότε, οι απαντήσεις των σχολίων της κυβέρνησης ήταν ρηχές», συμπληώνοντας όμως ότι «σήμερα αναγκάζονται εκ των πραγμάτων και κάτω από την λαϊκή κατακραυγή να ψελλίσουν ότι υπάρχει το θέμα των αποζημιώσεων»

«Έστω και τώρα θεωρούμε ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, όχι ο συμψηφισμός χρεών, αλλά η διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός «πανεθνικού μετώπου από όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις» για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

«Με βάση στοιχεία που μου έχουν δώσει δικηγόροι που ασχολούνται με αυτά τα διεθνή θέματα, μπορούμε να κερδίσουμε την υπόθεση σε 15-20 μέρες – το πολύ ένα μήνα. Γνωρίζω και προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Παπούλια και έχουμε επανειλημμένα συζητήσει το θέμα και δεν είναι προσχηματική (η συζήτηση)», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε, διερωτήθηκε τι θέλει να πει ο γερμανός πολιτικός όταν λέει ότι «το θέμα έχει λήξει». «Δηλαδή, υπήρχε θέμα, αλλά τώρα δεν υπάρχει. Οφείλει, λοιπόν, να απαντήσει πώς έχει λήξει, πότε έχει λήξει και μέσα από ποια διαδικασία», παρατήρησε.

Την ίδια ώρα, από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν βοηθά με τις δηλώσεις του τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν χρειάζεται τις υποδείξεις κανενός». «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα», διαμηνύουν κύκλοι της Ιπποκράτους, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της.

Οι ίδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις, αλλά, όπως αναφέρουν, είναι «ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας».

Σημειώνουν ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή και προαναγγέλλουν πως το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να ληφθούν μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα.

«Η εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό και η τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου είναι η κατάλληλη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Σόιμπλε που πρέπει να αντιληφθεί ότι πλησιάζει η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. 

Για «απολύτως άστοχες δηλώσεις» εκ μέρους του γερμανού υπουργού Οικονομικών κάνει λόγο από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ, η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

«Τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού. Προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει.

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ την τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Όπως επισημαίνει ο Περισσός, το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Ο λαός, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε..

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σημειώνεται ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών θα έρθει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η επίκαιρη επερώτηση που είχαν καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Γερμανία έχει οφειλές δύο κατηγοριών προς την Ελλάδα, τις οποίες ως σήμερα αρνείται να εξοφλήσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές:

-Προς το Ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία οφείλει:

α. 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Το ποσό αυτό το οφείλει η Γερμανία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε  7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.

β. 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη  να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια  δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και φυσικά η Γερμανία δε νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.

-Η Γερμανία οφείλει, επίσης, αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Νέστωρ[85.73.4xx.xxx]
14/04/2013 13:28

@ Νεοέλληνας 13/4 15:05
Αγαπητέ φίλε, έχω σε πάααρα πολλά σχόλιά μου υποστηρίξει την ίδια άποψη με την δική σου, ότι οι λαοί -και ο καθένας- πρέπει να πληρώνουν τα λάθη τους.
Για θύμισέ μου τώρα, σε παρακαλώ, πότε έγινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα με το οποίο να αποφάσισε ο Ελληνικός λαός ότι θέλει να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ και στην μετέπειτα ΕΕ;
Για θύμισέ μου σε παρακαλώ, πότε έγινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την υιοθέτηση της Ευρωσυνθήκης (ή Ευρωσυντάγματος κατ' άλλους) όπως αυτό που έγινε πχ στη Γαλλία;
Για θύμισέ μου, πότε ακριβώς ερωτήθηκαν οι Έλληνες και συμφώνησαν με την απορρύθμιση των τραπεζών, η οποία άφησε ελεύθερα τα χέρια στα καλόπαιδα που κατ' ευφημισμό τα ΜΜΕ τα αποκαλούν golden boys να τινάξουν σχεδόν όλες τις τράπεζες του πλανήτη στον αέρα επειδή τις έκαναν καζίνα και ρουλέτες και ιππόδρομους;
Φταίνε οι Έλληνες για μιά μεγάλη αμαρτία, ότι έχαψαν τα παραμύθια του Ανδρέα περί τρίτου δρόμου και λοιπές τρίχες, και μετά έχαψαν και το παραμύθι του Γιωργάκη ότι λεφτά υπάρχουν, φταίνε οι Έλληνες για τις καταλήψεις των σχολίων και το σπάσιμο των λεωφορείων όταν ο Μητσοτάκης έκανε κάποια προσπάθεια να αλλάξει η χώρα ρότα και να ξαναγυρίσει εκεί που έπρεπε, αλλά από το ότι οι Έλληνες φταίνε για κάποια πράγματα, δεν συνάγεται ότι φταίνε για όλα. Δεν ήταν οι Έλληνες εκείνοι που απεφάσισαν ότι είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει και να σταθεί μια νομισματική ένωση χωρίς ενιαία οικονομική διοίκηση, χωρίς ενιαίο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ενιαία πολιτική διοίκηση.
Αυτά δεν τα αποφάσισαν οι Έλληνες, σε αυτά σύρθηκαν οι Έλληνες από τις "πολιτικές" "τους" "ηγεσίες" (ούτε ένα από τα τρία είναι αληθές, για αυτό τα εισαγωγικά) χωρίς να ερωτηθούν με δημοψήφισμα ως όφειλε, διότι αυτές ήταν αποφάσεις που υπερέβαιναν κατά πάααρα πολύ την τετραετή διαχείριση της χώρας, για την οποία είναι αρμόδια μιά κυβέρνηση σύμφωνα με το πνεύμα του συντάγματος περί αναθεωρητικής βουλής.
Διότι, αν χρειάζεται αναθεωρητική βουλή για να αλλάξει το σύνταγμα, πόσο μάλλον χρειάζεται δημοψήφισμα για να καταργηθεί η Εθνική κυριαρχία με κατάργηση του εθνικού νομίσματος, των δασμών, των συνόρων, και ένα σωρό άλλων πραγμάτων που υποτάχτηκαν στο Ευρωπαϊκό δίκαιο (;;;).
Με αυτές τις ρυθμίσεις, οι Γερμανοί ξαφνικά απέκτησαν ένα πάααρα πολύ μακρύ χέρι, πράγμα για το οποίο οι Έλληνες δεν ρωτήθηκαν.
Άρα, για πολλά πράγματα ναι, ΔΕΝ φταίνε οι Έλληνες, αλλά φταίει το παρασκήνιο που τα μεθόδευσε και που επωφελήθηκε.
Ο δε κυριούλης για τον οποίο χαλάμε τόσο μελάνι χωρίς να του αξίζει στο ελάχιστο, είναι βασικότατο όργανο του παρασκηνίου αυτού οπότε δεν τον αδικούμε όσα ουαί κι αν του φωνάξουμε. Διάβασε το βιογραφικό του στη βικιπέδια να δεις τί μέρος του λόγου είναι. Ακόμα και για το Γκουαντανάμο έχει τοποθετηθεί υπέρ.
Διάβσε, ώστε να μπορείς να είσαι δίκαιος προς κάθε κατεύθυνση.

περισσότερα
λβ[94.65.1xx.xxx]
14/04/2013 11:25

Η καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων για τον ΒΠΠ από μέρους της Γερμανίας πρέπει να θεωρείται αδύνατη...

Το κατοχικό όμως δάνειο είναι κατά τη γνώμη μου τελείως διαφορετική περίπτωση και μόνο έτσι μας συμφέρει να το αντιμετωπίζουμε.. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε οικονομικός ούτε πολιτικός που να μας εμποδίζει να το διεκδικήσουμε ..

Μην το συνδέουμε συναισθηματικά με παππούδες και γιαγιάδες που πολέμησαν, σκοτώθηκαν ή πείνασαν, ούτε με σπίτια που κάηκαν .. Ούτε με καλούς η κακούς εργατικούς Γερμανούς και τεμπέληδες Νεοέλληνες... Ούτε με το αν χωνεύουμε η όχι τον Σοιμπλε και την Μερκελ..

Είναι ένα δάνειο που πήρε η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας από την κυβέρνηση της Ελλάδας και η χώρα μας πρέπει να το διεκδικήσει αν έχει νομικά επιχειρήματα υπέρ της. Τόσο απλά και ορθολογιστικά...

περισσότερα
doonies[37.6.3xx.xxx]
14/04/2013 09:21

@John A
απο το iefimerida
Σύμφωνα με το σημερινο
der Spiegel, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισ. ευρώ: 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσο το υπολογίζουν οι Γερμανοί) για το κατοχικό δάνειο που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942 – 1944.

Μάλιστα, ο Γερμανός καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νόρμαν Πέεχ τονίζει ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν έχουν παραγραφεί και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διακηρύξει δημόσια τις θέσεις της.

«Το 1953 είχε συμφωνηθεί στο Λονδίνο να τεθούν στο “ψυγείο” τέτοιες αξιώσεις ως τη μέρα που θα συνομολογηθεί ένα Σύμφωνο Ειρήνης. Ένα τέτοιο Σύμφωνο δεν υπήρξε ονομαστικά, αλλά η γενική άποψη είναι ότι το Σύμφωνο 2+4 που υπογράφηκε το 1990 από τα δύο τότε γερμανικά κράτη και τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Βρετανία, Γαλλία) υπέχει ακριβώς θέση Συμφώνου Ειρήνης. Από τότε “αποψύχθηκαν” πάλι οι αξιώσεις. Και δεδομένου ότι ως σήμερα έχουν περάσει μόλις 23 χρόνια, οι αξιώσεις διατηρούν πλήρως την επικαιρότητά τους», αναφέρει ο Νόρμαν Πέεχ.

ο παππους μου και ο παππους σου,οι πολλαπλες συμβασεις,ο Σταλιν (!!!!!!!!!!)
και αλλες τριχες κατσαρες.

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (44)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή