«Παυσίπονο» η ρεφλεξολογία

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 10:57
UPD:21:41
Shutterstock

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ διεξήγαγαν την πρώτη επιστημονική μελέτη για τη ρεφλεξολογία ως θεραπεία για τον έντονο πόνο και διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για όσους παίρνουν παυσίπονα, αφού όχι μόνο μειώνει τον πόνο, αλλά επιπλέον αυξάνει και την αντοχή σ αυτόν κατά 45%!

A- A A+

Περίπου την ίδια επίδραση με τα παυσίπονα φαίνεται ότι έχει η ρεφλεξολογία σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι μειώνει τον πόνο ακόμη και κατά 40% σε άτομα που υποφέρουν από πόνους στη μέση, ή ακόμη και από οστεοαρθρίτιδα!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ ανακοίνωσαν ότι διεξήγαγαν την πρώτη επιστημονική μελέτη για τη ρεφλεξολογία ως θεραπεία για τον έντονο πόνο και διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για όσους παίρνουν παυσίπονα, αφού όχι μόνο μειώνει τον πόνο, αλλά επιπλέον αυξάνει και την αντοχή σ' αυτόν κατά 45%!

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice και αναφέρουν ότι η ρεφλεξολογία λειτουργεί περίπου όπως ο βελονισμός, δηλαδή βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο.

Κατά την έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν ρεφλεξολογία στους μισούς από τους συμμετέχοντες, ενώ στους υπόλοιπους πίεζαν ουδέτερα σημεία, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον πόνο, με σκοπό να διαπιστώσουν αν η θεραπεία ασκεί και παρόμοια επίδραση με τα ψευδοφάρμακα. «Όπως προβλέψαμε, η ρεφλεξολογία μειώνει την αίσθηση του πόνου, προφανώς επειδή λειτουργεί όπως ο βελονισμός», είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Carol Samuel, ενώ ο συνεργάτης της, δρ Ivor Ebenezer, εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα αποτελέσει τη βάση για νέες μελέτες με τη χρήση της ρεφλεξολογίας.

«Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν περισσότερο όσοι από την επιστημονική κοινότητα επικρίνουν αυτές τις θεραπείες, είναι ότι δεν δοκιμάζονται υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες», είπε. «Γι' αυτό, συγκρίναμε τη ρεφλεξολογία με κάτι αντίστοιχο του ψευδοφαρμάκου χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, προκειμένου να μην υπάρξουν παρόμοιες επικρίσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή